VIDEO: Predstavljena knjiga Jadranke Kosor “Premijerka: Zapisci one koja nije htjela biti zapisničarka”

U Novinarskom domu sinoć je održana  promocija knjige “Premijerka: Zapisci one koja nije htjela biti zapisničarka” bivše hrvatske predsjednice vlade Jadranke Kosor. Uz samu autoricu na promociji su govorili urednik knjige Velimir Visković, politički analitičar Žarko Puhovski, dugogodišnja Kosoričina prijateljica Sonja Šarunić, i nekadašnji bliski suradnik Zoran Komar. Među uzvanicima na promociji bili su bivši predsjednik Republike Ivo Josipović, Radimir Čačić, Nikica Gabrić, Veljko Miljević, Mirjana Rakić, Josip Salapić, obitelj i prijatelji.

“Jadranka Kosor je talentirana pripovjedačica izvrsnoga autorskog stila, ona govori i o razdobljima svojega života koji nisu toliko važni za javnost – o djetinjstvu, djevojaštvu, o novinarskim počecima u Večernjem listu i na Radio Zagrebu. Piše razotkrivajući svoju osjećajnu stranu, bez uljepšavanja, govori potresno i o traumama koje su obilježile njezin život. Ova knjiga ide u red ponajboljih hrvatskih autobiografija. Ona će zbog svojih stilističkih kvaliteta zasigurno biti zanimljiva i čitateljima koji nisu primarno fokusirani samo na politiku”, rekao je Velimir Visković.

Kosor je na promociji zahvalila svima koji su dali doprinos u stvaranju i objavljivanju knjige. Svima koji su je u tome hrabrili, posebice svom sinu Lovri koji ju je, kako je kazala, uvijek kada je bilo teško poticao da piše. Također posebno je na dolasku na promociju zahvalila bivšem predsjedniku Republike Ivi Josipoviću s kojim je potpisala pristupni ugovor za ulazak u EU, najvećem svom poslu u životu.

“Ovo je knjiga o ženama općenito, pa onda o ženama u politici. Posvetila sam ju i djevojčicama, osobito djevojčicama koje su same i osobito djevojčicama koje se boje. Politika je sjajan posao, sve što sam napravila, i kroz Ministarstvo hrvatskih branitelja i kao predsjednica Vlade, nikad ne bih mogla radeći neki drugi posao. To je posao koji je vrlo konkretan i koji na kraju daje rezultat”, naglasila je Kosor.

“Knjiga Jadranke Kosor ima više slojeva, ona je na prvoj razini naizgled nepovezana autobiografija sa dva djela – jedan koji se odnosi na njeno djetinjstvo i privatni život, a drugi na njezin politički život. S druge strane knjiga je isto tako indirektno, ali sasvim jasno razmatranje o nečem što sam nazvao psihopatologijom političarki u svakidašnjem životu. Ona pokazuje kako se iz traume koju svi doživljavaju u djetinjstvu, a posebno žene, razvijaju neke osobine koje uspješne političarke koriste a koje se mogu reducirati na klasičnu formulu Mao Zedonga – pretvoriti slabosti u snagu. Dakle, biti u situaciji autsajderice, nevažne osobe, zapisničarke, a onda pokazati neku posebnu kvalitetu i snagu. Tu je kvalitetu pokazala, ona je diplomirala eliminiravši Sanadera u njegovom pokušaju da se vrati u HDZ, to je bilo subjektivno najteže. Objektivno, ona je najviše učinila vodeći Hrvatsku prema dovršetku pregovora o ulasku u EU. Bila je  pristojna premijerka, pristojna soba na premijerskoj funkciji to je nešto što je i dalje u Hrvatskoj posebna rijetkost,” rekao je na promociji Žarko Puhovski.

“Jadranka Kosor više nije političarka, ali ostaje osoba koja može nešto reći, to se rijetko u politici događa. Mala je zamjerka da je možda ostala prepristrojna, možda se mogla probiti i pokoja oštrija riječ, trebalo je malo štipnuti”, dodao je Puhovski

“Jadranka Kosor je svojevrsna anomalija na hrvatskoj političkoj sceni. Ne samo zbog toga što je prva žena premijerka u Hrvatskoj, nego zato što je unijela empatiju, suosjećajnost, emociju i srce u svoj politički rad i svoje političko djelovanje. Zbog toga što je pokazala beskompromisnu netoleranciju prema bilo kakvom obliku korupcije i zbog toga sto je ostala takva i djelovala vjerujući da je politika rad za opće dobro, a ne za osobne i sebične egoistične interese. Kad sve to stavite na kup jako je malo političara na hrvatskoj političkoj sceni za koje možemo reći da ih rese takve karakteristike”, rekao je Zoran Komar

Što je Jadranka Kosor iz svoje knjige na promociji pročitala možete pogledati na našoj Facebook  stranici.

Promocija knjige Jadranke Kosor 'Premijerka'

Posted by Nacional News Magazin on Monday, July 6, 2020

Svoju knjigu Jadranka Kosor najavila je prošlog mjeseca u razgovoru za Nacional kada je poručila da knjiga nije obračun ni s kime.

Knjigu sam pisala dugo, zastajala sam u pisanju, odustajala i opet se vraćala, popravljala, dodavala i oduzimala. Ali posljednjih nekoliko mjeseci prošle godine sve mi je postalo lako i jasno, dogovorila sam se sama sa sobom kakvu knjigu želim i onda sve napisala u jednom dahu. Rukopis sam, srećom, završila prije virusne krize i to se pokazalo zaista sretnom okolnošću. Izlazak knjige u život nije, dakle, tempiran, vrijeme izlaska iz tiska je igra slučajnosti, a ja sam zahvalna Nakladi Ljevak što nije odustala i što se bori i u ovim posebno teškim uvjetima za izdavače. Osim toga, tko bi početkom godine pomislio da će se izbori iznenadno zbrzati i navrat-nanos održati usred ljeta”, kazala je tada Kosor.

Naglasila je da knjigu nije zamislila kao faktor uzburkavanja političke scene, u bilo kojem razdoblju, već kao neku vrstu autobiografije, zapisa o svom životu u novinarstvu i politici, ali i privatnom životu.

Središnje mjesto u knjizi pripada pregovorima za ulazak Hrvatske u EU, koje sam vodila, što smatram najvećim svojim i postignućem vlade koju sam vodila. U knjizi sam se jako trudila oko činjenica, a pogled na politiku, uspone, padove, razočaranja, radosti i ljepotu politike, naravno da je sasvim osobno obojen. Jer to je moja knjiga, o mojim iskustvima i mojem viđenju događaja u kojima sam sudjelovala još tamo od kraja 1995. godine”.

Komentiraj