VIDEO: Poznati klavijaturist Keith Emerson više nije s nama

facebook.com

Keith Emerson (72), osnivač i klavijaturist kultnog rock benda Emerson, Lake and Palmer o čijoj su smrti na službenom Facebook profilu izvijestili članovi grupe, vjerojatno se ubio pucnjem u glavu, objavila je policija.

Emersonovo tijelo u zajedničkom je stanu u Santa Monici pronašla njegova partnerica Mari Kawaguchi, a okolnosti samoubojstva se istražuju, objavila je glasnogovornica policije Erika Aklufi.

Glazbenik koji se smatrao jednim od najboljih klavijaturista progresivnog rocka u povijesti, “bio je osjetljiva duša čija će ljubav prema glazbi i strast prema klavijaturističkim glazbenim dionicama još dugo ostati nedosegnuta”, napisao je na Facebook stranici grupe jedan od članova benda, Carl Palmer.

“Bio je pionir i inovator, čiji je glazbeni genij utjecao na sve nas u svijetu rocka, klasične glazbe i jazza”, dodao je Palmer, poručivši da je duboko ožalošćen viješću o odlasku prijatelja i brata po glazbi.

Keith Emerson rođen je 1944. godine u selu Todmorden u britanskom Yorkshireu, a u šezdesetima je svirao klavijature za brojne bendove. Karijeru je započeo u Keith Emerson triju i nastavio u T-Bonesima, no prvi veći uspjeh postigao je s bendom The Nice.

Svjetsku slavu stekao je u grupi Emerson, Lake and Palmer, čiji je suosnivač. Grupa je sedamdesetih objavila devet studijskih albuma, a raspala se početkom osamdesetih.

Emerson je nastavio solo karijeru, ostavši vrlo aktivan u glazbenom svijetu. Godine 2002. obnovio je bend The Nice s kojim je bio i na turneji.

U 2014. izdao je autobiografiju “Pictures of en Exhibitionist”, a zadnji koncert održao 2015. u londonskom Barbicanu.

AFP piše da je idući mjesec trebao krenuti na turneju po Japanu, gdje je ELP bio vrlo popularan.

https://youtu.be/9vy-f4d0zog

Komentiraj