Pixabay

VIDEO: POVLAČENJE EU FONDOVA Ugovoreno samo 35 posto sredstava

Hrvatskoj je Operativnim programom za razdoblje od 2014. do 2020. u sklopu europskih strukturnih i investicijskih fondova dodijeljeno 10 milijardi i 700 milijuna eura. Na kraju 2017., pokazuju podaci, ugovorili smo za projekte 3 milijarde i 700 milijuna eura, dok vrijednost ovjerenih sredstava, na temelju kojih Europska komisija uplaćuje novac u državni proračun, iznosi samo 800 milijuna eura, javlja HRT (VIDEO).

Uz autocestu prema Slavonskom Brodu smješteni su pogoni tvrtke KFK koja dizajnira, proizvodi te monitra fasade po Europskoj uniji. Riječ je o jednom od pogona koji su izgrađeni uz pomoć fondova EU-a. Povući novac iz fondova nije bio problem, no, žale se kako im je mnogo teže naći radnike. Zaposlili su 20-ak novih, ali i dalje imaju otvorene natječaje na razne pozicije.

Nove i dobro pripremljene projekte kojima će se povući novac iz europskih strukturnih fondova traži i ministrica Žalac. U četiri od sedam godina, od 10 milijardi i 700 milijuna eura ugovoreno je samo 35 posto sredstava, a ovjereno tek 7,5 posto.

Ministrica najavljuje da će se ove godine u Bruxellesu pregovarati o izmjenama programa. Svi oni koji nemaju gotove projekte trebaju strahovati za svoju sudbinu. Stoga nadležna ministrica traži veću angažiranost svih mjerodavnih institucija jer vrijeme za pripremu već je davno isteklo.

Komentiraj