VIDEO: POVIJESNI USPJEH Možnik postao prvi hrvatski gimnastičar sa zlatnom medaljom u gimnastici na EP

Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatski gimnastičar Marijo Možnik osvojio je naslov europskog prvaka u vježbi na preči na Europskom prvenstvu u Montpellieru, on je za svoju izvedbu u finalu dobio visoku ocjenu 14.833 što je bilo nedostižno za sve ostale konkurente i tako postao prvi Hrvat sa zlatnom medaljom u gimnastici na europskim prvenstvima.

Prvo zlato

Do sada smo imali olimpijsko, svjetsko, europsko srebro, ali nikada zlato.

Za 28-godišnjeg Možnika je ovo drugo odličje s europskih prvenstava u karijeri, a prvo je osvojio također u Montpellieru prije tri godine kada je bio srebrni. Usto ima i brončanu medalju s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u Nanningu.

Možnik je u finalu nastupio prvi, te je odradio vježbu bez pogreške i tako postavio visok standard za ostale. Najviše mu se približio Britanac Sam Oldham koji je osvojio srebro sa 14.766 i time ponovio prošlogodišnji uspjeh kada je bio srebrni na EP u Sofiji, dok je broncu osvojio peterostruki europski prvak na ovoj spravi Grk Vlasios Maras sa 14.666.

“Jako sam sretan s ovim rezultatom. Moje prvo europsko zlato, a i prvo u povijesti hrvatske gimnastike. Ne mogu vejrovati da je došlo do ovog rezultata. Znao sam da je moguće, ali sam i znao da će trebati napraviti idealnu vježbu za ovaj plasman. To sam napravio. Uspio sam se koncentrirati, isključiti sve oko sebe, koncentrirati se samo na svoju izvedbu. Napravio sam jednu od najboljih vježbi u svom životu i znao sam da će biti konkurentna za medalju, samo nisam znao koju. Budući da sam prvi nastupio, morao sam čekati do kraja, ali sve se pogodilo da sam uzeo ovo zlato”, rekao je Možnik.

Oduševljeni trener

“Devet finalista, puna dvorana u Montpellieru, prvi put Hrvatska ima prvaka na velikom natjecanju. Marijo Možnik je prvak Europe! To stvarno zvuči veliko. U pravom trenutku je bio onaj pravi, napravio je svoju najbolju vježbu. Išao je prvi, što je u jednu ruku i otežavajuća, ali i olakšavajuća okolnost, jer svojeg se riješiš i čekaš kako će konkurencija napraviti. Pritisak je bio velik na sve finaliste, znali su da nema olimpijskog pobjednika Epkea Zonderlanda, Nijemca Fabiana Hambuechena, svi su znali da je medalja dohvatljiva, to je jednostavno u mnogima pobudilo nervozu koja je uzrokovala puno padova i sreću za Hrvatsku”, pun je dojmova bio i trener novog europskog prvaka Tigran Gorički.

Usprkos naslovu europskog prvaka, Možnik se nije kvalificirao za nastup na Olimpijskim igrama koje će se sljedeće godine održati u Rio de Janeiru. Za to mora osvojiti medalju na Svjetskom prvenstvu u Glasgowu koje će se održati od 23. listopada do 1. studenoga.

https://youtu.be/ifLbkDC1OIg

 

 

Komentiraj

Source:V.T./HINA