Arhiva Nacionala

VIDEO: Potaknite svoje probavne enzime

Probava razgrađuje i “iskorištava” hranjive tvari. U procesu mehaničke i kemijske razgradnje hrane aktivno sudjeluju probavni enzimi.

Probavni enzimi su kompleksne molekule proteina čija je glavna uloga metaboliziranje i ubrzavanje reakcija iskorištavanja hranjivih tvari. Enzimi su nezaobilazan dio čovjekova organizma, mogu biti probavni i metabolički, aktivni su od trenutka konzumacije sve do apsorpcije. Probavni enzimi se dijele na tri skupine: amilaze, proteaze i lipaze.

Oni mogu “postati usporeni” s godinama, zbog loše prehrane ili zbog stresa, što je najčešći uzrok. Ako dijeta, prehrana bogata voćem i povrćem i tjelovježba ne pomažu, probajte napraviti “kućni napitak za revitalizaciju enzima”.

Fermertirano piće od ananasa, nekoliko limuna i šećera nemojte piti nekontrolirano. Fermentacija u staklenci bi trebali trajati tri tjedna. Popijte do dvije jušne žlice sirupa sat vremena prije glavnih obroka i pratite raspored probave kroz nekoliko tjedana. Ukoliko niste šećeraš, nemate alergije ili drugih zdravstvenih tegoba, organizam bi trebao reagirati pozitivno.

Komentiraj