VIDEO: Pola milijuna Rumunja na ulicama tražilo ostavku vlade

Nakon masovnih prosvjeda koji su se ovog tjedna održavali diljem zemlje, rumunjska socijaldemokratska vlada premijera Sorina Grindeanua u nedjelju je povukla uredbu kojom su dekriminalizirane neke koruptivne radnje.

Povlačenje nije smirilo prosvjednike, kojih je u Bukureštu ispred sjedišta vlade, u nedjelju navečer, bilo oko 250.000 i isto toliko u pedesetak drugih rumunjskih gradova.

Demonstranti koji su nosili rumunjske i europske zastave skandirali su ‘Ostavka’ i ‘Lopovi’.

U televizijskom intervjuu Grindeanu je rekao da neće dati ostavku jer ima “odgovornost prema ljudima koji su glasali” za njegovu stranku na izborima 11. prosinca.

Grindeanu bi navodno trebao razgovarati s ministrom pravosuđa te odlučiti hoće li on ostati na svojoj funkciji.

“Održat će se razgovori.. kako bi se došlo do odluke oko Florina Iordachea i o tome hoće li zadržati svoju funkciju”, rekao je vođa socijaldemokrata Liviu Dragnea na lokalnoj televiziji.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka (PSD), koja je na vlasti od 4. siječnja, uredbu po kojoj bi korumpirani dužnosnici mogli završiti u zatvoru samo ako se radi o svotama od preko 200 tisuća leja (47.500 dolara) donijela je prije pet dana. Na snagu bi stupila krajem idućeg tjedna.

Komentiraj