Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović svoj je ured preselila u Varaždin, a tom je prigodom odgovrala na novinarska pitanja u Županijskoj palači. Ipak, jedno ju ju pitanje potpuno zbunilo.

Novinarka N1 televizije upitala ju je o nabavi četiri tone ribe za Ured predsjednice. “Oprostite, čiji ured?”, rekla je predsjednica. Na odgovor novinarke kako se radi o njenom Uredu, dodala je: “…je naručio četiri tone ribe?!”, zbunjena je bila predsjednica.

“Da, lososa”, potvrdila joj je novinarka. “Lososa?”, upitala je predsjednica i istovremeno pogledom tražila svoje suradnike. Grabar Kitarović tada je rekla novinarima da odovor na to pitanje potraže u Uredu predsjednice, jer se ona ‘stvarno ne bavi pitanjima javne nabave’.

Prema podacima objavljenim u Narodnim novinama, natječaj za nabavu gotovo četiri tone ribe za restoran Ureda predsjednice poništen je već dva puta jer jedini ponuditelj, tvrtka Ugoru, ne može udovoljiti uvjetima natječaja.

Ured predsjednice je nešto kasnije televiziji N1 poslao priopćenje s objašnjenjem. U njemu navode kako je četiri tone ‘okvirna količina’ za razdoblje od dvije godine, na koliko bi sklopili ugovor.

“Potrošnja ribe, kao i ostalih namirnica, ovisi o programima i aktivnostima koji se odvijaju u Uredu predsjednice Republike Hrvatske, tj. o broju državnih posjeta, prijema, organizacija summita i ostalih protokolarnih događanja, te obroka koji se spravljaju u restoranu Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Prilikom sastavljanja Troškovnika za nabavu ribe vodilo se računa o raznolikosti i dostupnosti pojedinih vrsta tijekom cijele godine, te o količinama predviđenim u svrhu realizacije zahtjevnijih protokolarnih menija”, navode iz Ureda predsjednice u odgovoru N1 televiziji.

Komentiraj