VIDEO: Pametno gospodarenje vodama jamči napredak i suživot uz prirodu

Kineske lokalne vlasti u provinciji Gansu su iskoristile dio financijskih sredstava kako bi preusmjerile dio lokalnih tokova, odvoda i izvora vode na područje nekadašnjeg  jezera. 

Život na tom području je ponovo počeo bujati, a sve u sklopu državnog programa očuvanja voda i prirode. Vegetacija i životinjski svijet ponovno su dio ekosustva jezera, no nije samo to važno.

Ovog ljeta smo pisali o meksičkom ekološkom projektu Aguaxaca, koji je dobio nagradu i poslužio kao primjer suživota uz prirodu. Brdovita regija u južnoj državi Oaxaca (El Pedregal) je bila ugrožena čestim sušama i sklizanjem tla, no neprofitna organizacija lokalnih stanovnika je odlučila razvijati održivi razvoj i navodnjavanje površina. Ono što su učinili preusmjeravanjem izvora vode, prikupljanjem kišnice i malim korisnim promjenama krajolika nazvali su ‘hydro social balance’.

Osim novog vodovodnog sustava, na umjetno stvorenim jezerima su osnovane farme cijenjene slatkovodne ribe, a stvorena su i nova poljoprivredna zemljišta, na kojima uz navodnjavanje uzgajaju različite kulture…

Komentiraj