VIDEO: Otkrivena tajna migracija leptira monarha iz Kanade do Meksika

Autor:

facebook.com

Znanstvenici su izradili model koji rješava tajnu jedne od najpoznatijih migracija u svijetu prirode, one leptira monarha iz Kanade do Meksika, piše u subotu BBC.

Monarsi su jedini insekti koji kreću na tako dugačka putovanja.

Tim biologa i matematičara izradio je model koji otkriva unutarnje kompase kojima se služe na tom epskom putovanju, navodi BBC.

Profesor Eli Shlizerman sa sveučilišta u Washingtonu pojasnio je da mu je kao matematičaru cilj otkriti kako funkcionira njihov neurobiološki susutav i što iz njega možemo naučiti.

“Leptiri monarsi putuju na optimalan, unaprijed određen način”, rekao je. “Završavaju na točno određenom mjestu u Meksiku nakon dvomjesečnog leta, čuvajući energiju i koristeći samo nekoliko informacija”, dodao je.

Stručnjaci su otkrili da se monarsi ravnaju isključivo prema Suncu, odnosno po horizontalnom položaju planete i dobu dana.

“To je njihov unutarnji kompas koji upravlja putovanjem tijekom dana prema jugu”, rekao je Shlizerman.

Na toj spoznaji izradio je model kompasa koji se temelji na dva kontrolna mehanizma – jedan je u neuronima u ticalima i određuje vrijeme, a drugi su tzv. azimutski neuroni u očima koji određuju položaj Sunca.

“Ta se dva signala usklađuju i govore im jesu li na ispravnoj ruti”, objašnjava profesor.

Shlizerman je rekao da je jedan od ciljeva njegova tima izraditi robota koji bi pratio prave leptire, što bi pomoglo u očuvanju monarha čiji broj u prirodi opada.

https://youtu.be/pa1RNFd4a2s

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)