VIDEO: Traje ofenziva za potpuno oslobođenje Mosula

EPA/AHMED JALIL

Počela je ofenziva za potpuno oslobođenje Mosula, snage ISIL-a drže zapadni dio grada Mosula i ne namjeravaju napustiti taj položaj.

Novu oslobodilačku akciju službeno je najavio irački premijer Haider Al-Abadi.

Nakon što je zauzeta zračna luka, Iračke vojne snage i dalje kreću s juga kako bi prekinule prometne veze ISIL-a s pozadinskim položajima.

Neki od stanovnika su počeli napuštati južni dio grada, pričaju kako su ih teroristi koristili kao ‘živi zid’ i tjerali na bojišnicu.

Najžešće borbe se vode u tri jugozapadna gradska okruga.

Usprkos svemu, normalan život se već neko vrijeme pokušava vratiti u grad, nedostaje hrane i lijekova, organizira se nastava za djecu i povratak u škole, na cesti se mogu kupiti namirnice…

Većina izbjeglog stanovništva nalazi se u kampovima Ujedinjenih Naroda i drugih humanitarnih organizacija, budućnost za te ljude je zasad neizvjesna.

Oslobođena područja oko grada i u gradu Mosulu u stalnoj su opasnosti i od učestalih terorističkih napada, snajpera, auto-bombi, stupica, izvještavaju svijetski mediji.

Nedavno je pronađena zaliha sumpora u obliku plina (kemijsko oružje) i test rakete, koje na sreću nisu funkcionalne. Rakete su tipa zemlja-zemlja, a većini su izvađeni dijelovi koji su vjerojatno namijenjeni za daljnu uporabu.

Borbe za oslobođenje grada bi mogle potrajati mjesecima…

Pogledajte video prilog o zauzetom vojnom kampu ISIL-a na obali rijeke Tigris.

https://youtu.be/4OtQNnHp61U

Komentiraj