VIDEO: Orlovi francuske vojske ruše dronove

Korištenje životinja u vojne svrhe nije novost. No, francuska vojska je u zadnjih godinu dana otišla korak dalje. Uzgojili su četiri orla koja su se iz jaja izlegla doslovce u neposrednoj blizini dronova na vojnom poligonu.

Washington Post javlja kako su četiri orla nazvana po četiri mušketira, d’Artagnan, Athos, Porthos i Aramis, od najmlađih su dana trenirani za lov na dronove pa su im tako davali komadiće mesa koje su ptice jele direktno s površine malih bespilotnih letjelica.

Prvo testiranje provedeno je na vojnom aerodromu Mont-de-Marsan. Tada je orao d’Artagnan pušten s vrha kontrolnog tornja prema dronu. U 20-ak sekundi ptica je preletjela 200-injak metara, zaletila se u dron te ga bez puno nježnosti prizemljila u visoku travu.

Nekoliko tjedana ranije, irački vojnici napadnuti su bombom koju je na njih ispustio dron kojim su upravljali teroristi, piše WP, a džihadisti su počeli modificirati jeftine dronove koji se mogu kupiti u trgovinama igračkama te ih koristiti kao minijaturne bombardere, ali i u špijunske svrhe.

Komentiraj