VIDEO: Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca i dirigent Kamdzhalov otvaraju koncertnu sezonu

Press/HNK Ivana pl. Zajca

Orkestar Opere HNK Ivana pl. Zajca sa svojim šefom dirigentom, karizmatičnim Yordanom Kamdzhalovom, novu koncertnu sezonu, najambiciozniju do sada, svečano otvara u subotu 28. rujna, izvedbom velebne Brucknerove Devete, njegova posljednjeg remek-djela.

Nakon nezaboravnih riječkih izvedbi Četvrte i Sedme simfonije pod dirigentskim vodstvom Kamdzhalova, koje su oduševile i očarale riječku publiku, niz Brucknerovih veličanstvenih djela nastavlja se Devetom simfonijom u d-molu, a Bruckner i Kamdzhalov spoj su koji obećava još jednu izuzetnu i moćnu interpretaciju glasovitog simfonijskog djela.

Ken Ward, kritičar specijaliziranog londonskog časopisa Bruckner Journal proglasio je Brucknerovu Devetu pod vodstvom Kamdzhalova najboljom ikad: “Upravo u finalu Devete simfonije Kamdzhalovljeva hrabrost i snaga njegova vizionarskog dirigiranja najviše dolaze do izražaja. Više sam puta čuo izvedbe finala, uključujući onu Sir Simona Rattlea i Berlinske filharmonije, ali ovom ih je interpretacijom Kamdzhalov svih zasjenio“.

Bruckner je svoju Devetu simfoniju ostavio nedovršenom, na dan svoje smrti radio je na njenom finalu s kojim se “borio“ nekoliko mjeseci. “Deveta će biti moje remek-djelo, samo molim Boga da me poživi dovoljno dugo da je dovršim“, kazao je Bruckner jednom svom gostu. Na koncu su iza njega ostala tri završena fascinantna stavka i gotovo dvjesto skica za finale. Finale, koje ćemo čuti na riječkom koncertu, priredili su Nicola Samale, John A. Phillips, Benjamin Gunnar Cohrs i Giuseppe Mazzuca upravo prema tim, nedavno pronađenim, Brucknerovim manuskriptima, a što ga je je po prvi put izveo Sir. Simon Rattle s Berlinskom filharmonijom 2011. godine.

“Da me pitate kojeg bih skladatelja dirigirao do kraja života, svaki dan, bio bi to Bruckner”, rekao je maestro Kamdzhalov.

Podsjetimo na kraju, prije no što je postao šefom dirigentom orkestra riječke Opere, maestro Kamdzhalov na toj je funkciji prethodno bio u Heidelbergu kao šef dirigent Opere i Filharmonije, Schloss festivala i Winter Barock Festivala, ravnao je značajnim orkestrima diljem svijeta, dobitnik je brojnih prestižnih međunarodnih nagrada, 2010. godine bio je nominiran za najboljeg dirigenta godine u Njemačkoj, a godinu kasnije, Opernwelt, najpopularniji operni magazin nominirao ga je za najbolju izvedbu godine. Kritika ga je prozvala “najperspektivnijim mladim dirigentom 21. stoljeća“, “genijem u svijetu glazbe“ i “smjelim čarobnjakom koji očarava svih, i u orkestru i u publici“.

Zbog njegova zanimanja za astronomiju, godine 2014, NASA je objekt u svemiru 52292 nazvala po njemu 52.292 Kamdzhalov uz obrazloženje: “Svojom strašću prema astronomiji, povezuje svijet glazbe i fascinaciju svemirom”.

Komentiraj