[quote_box_center]

  • Talijanska policija uhitila je kapetana i člana posade broda s izbjeglicama koji je tijekom vikenda potonuo blizu libijske obale
  • Kapetan broda, Tunišanin Mohamed Ali Malek i član posade, 25-godišnji Mahmud Bikhit iz Sirije biti optuženi za višestruko ubojstvo, izazivanje brodoloma i poticanje ilegalnog useljavanja
  • Stradalo je oko 800 ljudi

[/quote_box_center]

Talijanska policija uhitila je kapetana i člana posade broda s izbjeglicama koji je tijekom vikenda potonuo blizu libijske obale i čija bi konačna bilanca mogla biti oko 800 mrtvih, izvijestio je talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano.

Talijanska agencija Ansa piše da će 27-godišnji kapetan broda, Tunišanin Mohamed Ali Malek i član posade, 25-godišnji Mahmud Bikhit iz Sirije biti optuženi za višestruko ubojstvo, izazivanje brodoloma i poticanje ilegalnog useljavanja.

Osumnjičene je identificirao jedan od 28 preživjelih. Policija je muškarcu koji je preživio brodolom i nalazi se u bolnici u Kataniji pokazala Ali Malekovu fotografiju na kojoj ga je on prepoznao.

Pogrešno manevriranje

Do potonuća broda s, kako se pretpostavlja, 850 ljudi, došlo je zbog pogrešnog Ali Malekovog manevriranja plovilom, koje je usto bilo prekrcano putnicima, objavilo je u utorak državno odvjetnišvo u Kataniji. U izvješću državnog odvjetnišva stoji da je brod potonuo nakon sudara s portugalskim teretnim brodom koji je doplovio da bi pomogao unesrećenima. Također se navodi da portugalski kapetan i posada nisu odgovorni za potonuće broda s izbjeglicama.

“S jedne strane, pogrešne odluke kapetana o manevriranju brodom dovele su do sudara s puno većim portugalskim brodom, a s druge strane, pogrešno manevriranje prekrcanim brodom dovelo je do toga da su se putnici u strahu počeli premještati na jednu stranu, zbog čega se jako nagnuo i uslijedila je tragedija”, stoji u priopćenju tužiteljstva.

Prema dosadašnjim službenim podacima, u potonuću broda smrtno su stradale 24 osobe, a 28 ih je preživjelo. Broj nestalih bi, prema izjavama spašenih putnika, mogao biti veći od 800.

https://youtu.be/nXfKK8v4tUA

Komentiraj