VIDEO: Ofelija uzrokovala vrlo rijetke vremenske fenomene

Oluja Ofelija uzrokovala je neke vrlo rijetke vremenske fenomene u Velikoj Britaniji. Meteorolozi su najavili dolazak nove oluje ovog vikenda.
Stanovnici Velike Britanije iznenadili su se kada su u ponedjeljak ugledali tamno smeđe i narančasto nebo i na njemu crveno Sunce. Stručnjaci su objasnili da je Ofelija donijela pijesak i prašinu iz Afrike i istočne Europe, koji su raspršili svjetlost i zbog toga je Sunce izgledalo kao da je crveno.
Brojni stanovnici u šoku su nazivali meteorološku službu, a jedan učenik je izjavio da je doživio napad panike kada je ugledao nebo kroz školski prozor. Meteorolozi su objasnili da se ovaj fenomen u Britaniji događa jednom ili dvaput godišnje, ali do nanosa prašine najčešće dolazi tijekom noći.
Ofelija je donijela neobičan fenomen i u Lancashire te čitav grad Clelevelys prekrila pjenom. Jaki vjetrovi zapjenili su more i prekrili ceste i zgrade te otežali uvjete u prometu. Obala Cornwalla također je prekrivena pjenom.
Oluja Ofelija odnijela je tri života u Irskoj i ostavila stotine tisuća kućanstava bez struje. Premijer Leo Varadkar proglasio je izvanredno stanje u državi i izjavio da se radi o najgoroj oluji u posljednjih 50 godina. Iako je Ofelija oslabjela, Irska je upozorena da se pripremi za oluju Brian ovog vikenda. Oko 2000 domova u Walesu su bez struje.
U Sjevernoj Irskoj, južnoj i središnjoj Škotskoj te na sjeveru Velike Britanije u utorak je ostao na snazi žuti alarm, koji upozorava na razorne vjetrove.

Komentiraj