VIDEO: Odron u Guatemali, nestalo preko 600 osoba

Dulce Del Carmen Lavarenzo Pu se taman vratila iz crkve kad se zemlja zatresla uz groznu, zastrašujuću buku. Val mulja se slio s planine i zakopao sve što mu se našlo na putu, samo 50 metara od njene kuće.

“Sve se zacrnilo, jer su se ugasila svjetla,” rekla je 28-godišnjakinja o klizištu koje je u četvrtak pogodilo njeno susjedstvo u predgrađu Guatemala Cityja. “Padali su pepeo  i prašina, pa smo mi izašli iz kuće, ništa se nije moglo vidjeti” rekla je žena koja je u petak briznula u plač prepoznavši tijelo rođaka u lokalnoj mrtvačnici, piše AP.

Potraga za preživjelima se nastavila danas ujutro u gradiću Santa Catarina Pinuli u Gvatemali nakon katastrofalnog klizanja tla u kojem je poginulo najmanje 30 osoba a 600 ih se smatra nestalima, prenose agencije.

Operacije spašavanja koje vodi više od 500 vatrogasaca, vojnika i policajaca prekinute se u petak navečer “iz opreza” kako ih se ne bi dovelo u opasnost zbog mraka i moguće kiše, rekao je novinarima David de Leon, glasnogovornik Nacionalnog centra za borbu protiv prirodnih katastrofa

Barem 26 tijela dosad su izvučena iz sela El Cambray Dos, tvrde spasilačke službe. Teška kiša potopila je blato na kuće 15 kilometara istočno od Gvatemala Cityja.

Obitelji zarobljenih ispod ruševina primaju pozive i poruke upomoć, tvrde reporteri koji se nalaze na terenu.

Preživjele se prenosi u improvizirana skloništa. Današnja potraga završena je ranije zbog loših vremenskih uvjeta, odnosno jake kiše.

U pomicanju tla poginulo je 26 ljudi, velik dio djece, a još 36 njih teško je ozlijeđeno. Jedan je čovjek izvučen iz ruševina nakon više od 15 sati.

Voditelj agencije koja djeluje u trenucima krize Alejandro Maldonado upozorio je kako se još barem 600 ljudi smatra nestalima te dodao kako su mnogi od njih spavali kada se dogodila katastrofa.

Cijeli kolaps dogodio se, tvrdi Maldonado, zbog jake i učestale kiše koja je u posljednje vrijeme padala na tom području.

Komentiraj