Hrvatska je prema Indeksu slobode medija pala za deset mjesta, sada je na 74. mjestu. Međunarodna misija vodećih organizacija za zaštitu medijskih sloboda našu je zemlju posjetila drugi put u dvije godine. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek za Intervju tjedna Hrvatskog radija (VIDEO) otkrila je svoje utiske nakon razgovora s njima.

Kada su prije nešto više od godinu i pol dana bili u Hrvatskoj, donijeli su niz preporuka. Ministrica kaže da su obavili otvoren razgovor, zajednički zaključak kojega je da su preporuke Misije iz tog izvješća “poklapaju” s prioritetima Vlade, u smislu daljnjeg uređenja sustava u kojem djeluju mediji, poštivanja najvećih standarda i osiguranja medijskih sloboda. Sigurna je da će njihova politika biti prepoznata i ne vidi razloga da Hrvatska nazaduje u smislu Indeksa slobode medija.

Komentirajući ključne zamjerke Misije – stanje na HRT-u, govor mržnje, izostanak medijske strategije, uključujući i potpore neprofitnim medijima, ministrica komentira kako ne misli da je stanje na HRT-u loše”.

“Dapače, mi smo, kao što vaši slušatelji i gledatelji znaju, više puta komunicirali javno i mislim da smo to javno i pokazali, da kao Vlada nemamo nikakvu ambiciju uplitati se u neovisnost HRT-a. Mi smo naslijedili situaciju u kojoj su se nekoliko godina događali različiti provizori na HRT-u. Moram istaknuti da je zakonodavni okvir prema kojem je i Misija, a i dio javnosti sada prilično kritičan, donesen u Saboru 2012. godine, za vrijeme SDP-ove vlade bez ikakve javne rasprave. O tome bih mogla i osobno dosta reći, s obzirom na to da sam bila zadužena i koordinirala sam izradu prethodnog Zakona o HRT-u, koji je bio široko prihvaćen i donesen konsenzusom. Prošle godine po prvi put je usvojen ugovor između Vlade i HRT-a tako da je provedena zakonom propisana javna rasprava, da je javnost mogla reći svoje mišljenje o tom ugovoru”, kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Obuljen Koržinek je reagirala i na kritiku da se  stvari u kulturi odvijaju presporo. Kaže kako oni koji ovise o financiranju Ministarstva kulture već u prvoj godini mandata su po prvi put, otkad postoji Ministarstvo kulture, sve odluke o financiranju donijeli prije nove godine za sljedeću.

Komentiraj