VIDEO: Objavljena snimka iz kokpita par trenutaka prije pada aviona u Rusiji, pilot u očaju vrištao

Ruska državna televizija emitirale je posljednje riječi pilota kompanije FlyDubai čiji se avion prošlog tjedna srušio kod  Rostova na Donu, a pri čemu je poginulo 62 ljudi. Prema emitiranom videu, mogući razlog pada mogla bi biti pogreška pilota, javlja AFP.

Ruska je televizija objavila posljednje riječi izgovorene samo minut prije nego se Boeing 737 zabio u zemlju.

Avion koji je letio iz Dubaija prošle subote pretvorio se u plamenu kuglu nakon što je promašio pistu za slijetanje pri drugom pokušaju. Nesreći su kumovali teški vremenski uvjeti s obzirom da je padala jaka kiša koju je pratio snažni vjetar.

Video snimka sugerira da je pilot kontrolu nad avionom izgubio odmah po isključenju autopilota.

“Ne brini”, čuje se kako pilot ponavlja, a nekoliko trenutaka kasnije  kaže “Ne čini to”. Posljednje riječi koje pilot govori su: “Podigni ga”.

Posljednjih šest sekundi čuju se očajnički vriskovi.
Televizija koja je objavila snimku navodi izjave stručnjaka, ali naglašava kako nije u pitanju službeno objašnjenje događaja. Stručnjaci koji su govorili za televiziju rekli su kako se čini da je pilot slučajno uključio stabilizaciju krila dok je pokušavao ispraviti zrakoplov. Aktivacijom te stabilizacije zrakoplov gotovo da i ne reagira na naredbe pilotske komandne ploče.

“Piloti očito nisu bili svjesni da za nagli gubitak visine treba kriviti stabilizator”, rečeno je na ruskoj televiziji.

Kao jedan od uzroka slučajnog aktiviranja stabilizatora krila, stručnjaci navode kronični umor.

Naravno, nije isključeno da se zrakoplov srušio i zbog tehničkog problema.

Komentiraj