VIDEO: Obama u intervjuu BBC-u poziva Britaniju da ostane u EU-u

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da Velika Britanija mora ostati u Europskoj uniji želi li zadržati svoj globalni utjecaj, vidi se iz isječka intervjua BBC-u objavljenog u četvrtak.

  • Britansko članstvo u EU-u “daje nam mnogo veću sigurnost kad je u pitanju snaga transatlantske unije”, rekao je Obama u razgovoru za BBC i dodao da je EU “učinio svijet sigurnijim i bogatijim”.

 

Britanski premijer David Cameron želi završiti višedesetljeni razdor u vlastitoj konzervativnoj stranci u vezi britanskim mjestom u Europi pa je obećao nove pregovore s Bruxellesom o statusu svoje zemlje u EU-u te najavio da će do kraja 2017. održati referendum o ostanku u Uniji.

Obama je još rekao kako je njegova najveća frustracija neuspjeh donošenja “zdravorazumskih zakona o sigurnosti osobnog naoružanja” u SAD-u, “čak i unatoč ponavljanju masovnih ubojstava”.

“Promotrite broj Amerikanaca koje je terorizam ubio nakon 11. rujna, manje ih je od stotinu. Promotrite broj onih koji su poginuli u oružanom nasilju, to su deseci tisuća”, rekao je Obama u intervjuu upriličenom u Bijeloj kući.

“Nezadovoljan sam činjenicom da to nismo uspjeli riješiti”, dodao je.

Komentiraj