VIDEO: NU COUCHE Slika Modilglianija prodana na aukciji za 170,4 milijuna dolara

Slika talijanskog umjetnika Modiglianija prodana je u ponedjeljak na aukciji u Christie’s u New Yorku za čak 170,4 milijuna dolara, što je druga najveća cijena koju je jedno umjetničko djelo postiglo na aukcijama.

Sliku ‘Nu couche’ kupio je privatni kineski kolekcionar. Ova slika nikada nije bila na aukciji, više od 60 godina bila je dijelom privatne kolekcije. Prije početka aukcije procjenjivalo se kako bi slika mogla prestići 100 milijuna dolara, ali ostvarena cijena nadmašila je sva očekivanja.

Šest ponuđača borilo se za ovo djelo Modiglianija tijekom aukcije na kojoj su ponuđena i još 33 umjetnička djela, uključujući skulpturu Paula Gauguina ‘Therese’, koja je prodana za 30,965 milijuna dolara. Umjetnička djela prodana su za 494,4 milijuna dolara, ali gotovo 30% djela ostalo je bez novog vlasnika.

Rekord na aukcijama i dalje drži Picassova slika ‘Les femmes d’Alger’ koja je prodana u svibnju ove godine za 179 milijuna dolara, također u Christie’su. Ipak, najskuplje djelo ikada prodano je Gauguinova slika ‘Nafea Faa Ipoipo’ koja je u privatnom aranžmanu ranije ove godine prodana za 300 milijuna dolara.

Komentiraj