VIDEO: Novih 15 slučajeva u Hrvatskoj, ukupno 2062 oboljelih, preminule još četiri osobe

Nacionalni stožer civilne zaštite u 14 sati objavit će nove informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

Načelnica kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević izvijestila je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 15 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je to 2062 oboljelih.

Obavljeno je 34476 testiranja, u posljednjih 24 sata 899. Od jučer su preminule četiri osobe, pa je ukupan broj preminulih 67, na respiratoru ih se nalazi 19, dok je ozdravilo 1288. Hospitalizirano je 269 osoba.

Jedna je osoba preminula u Zagrebu, u KLinici za infektivne bolesti. Riječ je o ženskoj osobi rođenoj 1950. godine. U KBC Split su preminule tri osobe. Riječ je o dvije žene (rođene 1936. i 1920. godine) te muškoj osobi rođenoj 1944. godine. Svi su bili kronični bolesnici.

“Zdravstveni djelatnici su na prvoj liniji. Oboljele ososbe dolaze kod njih. Oni ih moraju liječiti. Tako se i u Splitu dogodilo, da je 6 medicinskih sestara u zadnja dva dana, i jedna spremačica, oboljelo”, rekao je Krunoslav Capak o zaraženim djelatnicima u splitskoj bolnici.

“U drugoj fazi koja počinje za nekoliko dana, napravili smo draft verzije za sve u drugoj i trećoj fazi i u fazi smo komunikacije s osobama iz tih područja”, rekao je Capak te odgovorio na pitanje o eventualnom pooštravanju mjera. “Već više puta smo rekli. Nije to samo pitanje broja novooboljelih, nismo odredili nikakav broj, to su trendovi. Svakog oboljelog epidemiolozi istraže, i ako je u vezi s nekom djelatnosti mi ćemo razmotriti da se ta akvitnost smanji ili vrati na nulu”, kaže Capak.

O otvaranju škola je rekao: “Ja ne volim govoriti nešto unaprijed jer mogu nešto i pogriješiti. U 8:30 je bio sastanak s Ministarstvom, tražene su neke izmjene, ja nisam vidio dokument. Do kraja radnog vremena će biti usuglašeno sve i sutra će sve biti objavljeno i detaljno objašnjeno”, kazao je.

Novinari su Capaka pitali i o vrtićima. “Niti jedna zemlja na svijetu nije preporučila nošenje zaštitne opreme za djecu. To je preporuka za osoblje. Ja se nadam da će Ministarstvo nabaviti maske za sve za koje je to propisano. propisane su strogje mjere dezinfekcije i stroge upute tijeokm dolaska. Za djecu je nemoguće propisati distancu, njima ćemo preporučiti higijenu, često pranje ruku, pustiti ih da se igraju, pokušati spriječiti dodirivanje lica… To su preporuke i upute, nije zakon. Ako je primjedba ili napomena korisna mi ćemo uvijek te preporuke izmijeniti”, kazao je.

Na pitanje o otvorenim cvjećarnama na tržnicama te propusnicama, Božinović odgovara: “Nema razloga da cvjećare ne rade ako se drže uputa. Što se tiče propusnica, rekli smo da ćemo tamo negdje 11. razmotriti taj sustav, nema neke potrebe da se bilo što mijenja. Što se tiče Zagrebačke i Zagreba oni funkcioniraju kao jedinstvena cjelina. Nama je cilj, ne samo kad govorimo o ove tri faze, da se normalizira što je moguće više toga. To će naravno ovisiti i o epidemiološkoj slici. Bitno je da ovu fazu prođeno na način da možemo krenuti prema još većem popuštanju. Svi imamo isti cilj.”

Alemka Markotić s Klinike za infektivne bolesti odgovorila je na pitanje može li koronavirus postati samo sezonski virus. “O tome govorimo, to je ozbiljna mogućnost. Virusi se mogu javljati ili svake godine ili povremeno, ili sezonski… Npr. Virusa Zapadnog Nila nije bilo 80 godina, onda se pojavio, pa ga sad imamo svakih par godina. Denga virus se pojavio 2010. projurio je kroz Grčku, Italiju, Francusku, Hrvatsku i nestao je… Ovaj virus mogao bi biti regularni sezonski koji bi se mogao javljati svake godine, ali vidjet ćemo još što će on odlučiti jer je dosta neobičan”, kazala je.

O normalizaciji zdravstvenog sustava Markotić kaže da je dio njihovih poliklinika bio zaustavljen. “Od idućeg tjedna počinjemo uvoditi u rad sve”, rekla je Markotić.

Capak je odgovorio na pitanje o njegovom članstvu u HDZ-u. “To je privatno pitanje. Ne vidim potrebu da javno govorim o tome. Ja nisam politička osoba niti sam na funkciji. I zadržavam svoje pravo da to zadržim za sebe. Što se tiče slika, možete naći moje slike sa ministrima iz SDP-a i drugih poznatih ljudi. S generalom Praljkom. Moj foto album je vrlo bogat. Jesam li ja član neke stranke to je moja privatna stvar”, rekao je.

“Mi smo za faznost, postepenost i oprez. Mislimo da to radimo dobro. Postavili smo neke stvari u balans. Epidemiološki smo razmatrali sve i donijeli jednu balansiranu odluku o faznosti. Vrijeme će pokazati sve. Neki događaj se ne mora dogoditi prvi dan popuštanja mjera. Srednje vrijeme inkubacije je 6,7 dana. Pratiti ćemo situaciju i ako je potrebno vratiti je na početak”, odgovorio je Capak na još jedno pitanje o popuštanju mjera.

Danas se u medijima pojavila informacija o novim zdravstvenim komplikacijama, zbog ugrušaka u plućima. “Ima različitih komplikacija. Prve studije su se pojavile o tome. Jedna je objavljena u Lancetu, tu ćemo trebati pratiti, oni to dovode u relaciju i s genetskim predispozicijama, i s nekim drugim faktorima, pušenjem i slično. Većina virusa djeluje tako da djeluju na stanice koje oblažu sve krvne žile, vole aktivirati i krvne pločice koje su zadužene za stvrdnjavanje krvi. Kad virus uspije aktviriati te krvne pločice one se lijepe međusobno i stvaraju male trombe. Ti trombi između ostalog, naš organizam stvara i kao obranu, dok je to kontrolirano, dok su mali to je u redu kad nastanu veći trombi to može biti opasno po život”, kaže Markotić.

Božinović je rekao da ne vidi zašto lokalni stožer ne bi izdao propusnicu da osoba ode na poljoprivredno zemljište na otoke.

Komentiraj