VIDEO: Novi život za prvi japanski serijski automobil Mitsubishi Model-A

facebook.com

Prvi japanski serijski automobil Mitsubishi Model-A proizveden je davne 1917. godine za vrijeme trajanja I. Svijetskog rata.

Bio je to ‘pionirski poduhvat’ u japanskoj autoindustriji, nakon kojeg je Mitsubishi postao poznat po inovacijama u tehnologiji i proizvodnji. Mitsubishi Motors se od tad razvijao kao proizvođač naprednih i pouzdanih vozila vrhunskih performansi i visoke tehnologije.

Mitsubishi Grupa (三菱グループ) osnovana je 13. svibnja 1870. godine. Riječ Mitsubishi može se prevesti na više značenja, no najbolji prijevodje ‘tri dijamanta’. Mitsubishi Grupa sastoji se od više međunarodnih tvrtki koje se bave različitim poslovima, od proizvodnje i prerade čelika te električnih motora i uređaja do bankarstva, tvornice papira i pivovare…

Mitsubishi Motors postoji od 1917. godine kad je tvrtka Mitsubishi Shipbuilding Co. Ltd. proizvela automobil Mitsubishi Model A.

Zanimljiva su zapisana sjećanja tvoraca prvog vozila Model-A. Glavni inženjer, gospodin Nakagawa, spominje mnoštvo izazova kod izrade motora, mjenjača i rashladnog sustava vozila, dok se glavni dizajner, gospodin Ushida, više prisjeća luksuzne i prostrane kabine te motora od ‘čak’ 35 KS. Maksimalna brzina je iznosila više od 30 km/h. Mjenjač nije bio do kraja sinhroniziran, a sam model je bio dosta glasan. Kabina je bila izrađena od drveta obrađenog ‘klavir lakom’ te je bila iznimno teška.

Proizvodnja vozila Model-A zaustavljena je 1921. godine, kada se Mitsubishi okrenuo avioindustriji.

No, japanski proizvođač i poznata tunning tvrtka West Coast Customs odlučili su dati novi život Modelu-A i stvoren je moderan, redizajnirani model koji se može pohvaliti nanovijim tehnologijama iz konzorcija Mitsubishi.

Zanimljivu emisiju o nastanku ovog modela možete pogledati na televizijskom programu Discovery Turbo u srijedu (30. svibnja).

Komentiraj