EPA/IAN LANGSDON

VIDEO: NEREDI U FRANCUSKOJ Taksisti izazvali sukobe zbog Ubera

Taksisti izazivaju kaos i sukobe u Parizu i drugim velikim gradovima diljem Francuske, blokirajući pristupe zračnim lukama i željezničkim kolodvorima u prosvjedu protiv tvrtke Uber, javljaju agencije.
  • [quote_box_center]Iako je u posljednjim tjednima zabilježeno oko 100 napada na vozače Ubera, Le Monde javlja da se taksisti sukobljavaju i međusobno[/quote_box_center]
Blokada prometnica je toliko uspješna da vlada na javnoj televiziji građane poziva da pronađu alternativne rute do odredišta, izvještava Le Parisian uz procjenu da u prosvjedu sudjeluje oko 2,800 taksista.
Iako je u posljednjim tjednima zabilježeno oko 100 napada na vozače Ubera, Le Monde javlja da se taksisti sukobljavaju i međusobno a najmanje jedan taksist završio je u bolnici u pokušaju proboja blokade koju su podigli drugi vozači.
Francuski taksisti plaćaju tisuće eura za radne dozvole i tvrde da poslovanje Ubera bez licenci predstavlja nepoštenu konkurenciju. S druge strane, kritičari “pobune taksista” ističu da su oni zahvaljujući snažnim sindikatima desetljećima imali monopol na cijene usluga i stoga nespremni dočekali konkurenciju.

“Brojni taksisti su ljuti,” kaže Abdelkader Morghad, predstavnik francuskog sindikata taksista FTI. “Oni traže da se poštuje i implementira ‘Thevenoudov zakon’, koji jasno zabranjuje vožnju putnika bez licence. Za tako nešto nedostaje političke volje.”
Navedeni zakon je na snagu stupio u  listopadu prošle godine, ali je Uber uložio žalbu na njegove odredbe.

Komentiraj

Source:D.V.