Screenshot YouTube

VIDEO: Neobične crvene linije na površini Saturnovog mjeseca

Letjelica Cassini Američke svemirske agencije snimila je neobične crvene linije na površini Saturnovog mjeseca Tethys, izvještava NASA.

Procijenjuje se kako je šririna ovih crvenih lukova nekoliko kilometara, dok su dugački nekoliko stotina kilometara. Porijeklo i sastav ovih pojava mogao bi biti led koji je reagirao s nekim kemijskim primjesima. Crvene linije mogu biti posljedica isparavanja iz unutrašnjosti Saturnovog mjeseca, rezultat geoloških pomaka…

 

  • “Crveni lukovi su ‘geološki mladi’ jer režu starije geološke oblike na površini mjeseca poput kratera. Ne možemo odrediti njihovu starost u godinama”, rekao je Paul Helfenstein

 

Ova neobična pojava snimljena je pomoću običnih, zelenih, infracrvenih i ultraljubičastih filtera kako bi se dobila realistična fotografija u boji. Ovo su najbolje snimke crvenih linija u sjevernom području Saturnovog mjeseca Tethys.

Otkad se Saturnova orbita premjestila u sjevernu hemisferu, neka područja su bolje osvijetljena i bolje vidljivija za letjelicu Cassini koja od 2004. godine kruži oko Saturna i njegovih satelita te šalje snimke na Zemlju.

Osim u području nekoliko malih kratera na Saturnovom mjescu Dione, na ostalim mjesecima crveni lukovi su rijetki. Na površini ‘mladog’ mjeseca Europa, one su pak češće.

Planiraju se daljnja promatranja ove pojave.

https://youtu.be/JAaVASeVQas

Komentiraj