VIDEO: Nakon deset godina ubojstvo Ane Politkovskaje i dalje neriješeno

Deset godina nakon njezina ubojstva u Moskvi, ured Ane Politkovskaje kolege novinari pretvorili su u mali oltar “kako ne bi zaboravili”.

Neumorna kritičarka nasilja koje je ruska vojska počinila u Čečeniji, Ana Politkovskaja, novinarka dvotjednika Novaja Gazeta, ubijena je mecima 7. listopada 2006. na svojem stubištu u 48. godini. Za njezino ubojstvo osuđeno je pet osoba, no rođaci i prijatelji Politkovskaje smatraju da su pravi naredbodavci i dalje na slobodi.

Ubojstvo Ane Politkovskaje, počinjeno na rođendan predsjednika Vladimira Putina, izazvalo je emocije, posebno u zapadnim zemljama, gdje je bila poznatija nego u Rusiji.

Nakon dvodnevne tišine, Putin, koji je bio česta meta članaka novinarke, obećao je “objektivnu istragu” njezina ubojstva.

Istraga je, kao i samo suđenje, doživjela više preokreta: iznenadna promjena istražitelja, bijeg navodnog ubojice u Sibir, oslobađanje troje osumnjičenih te poništavanje te odluke na ruskom Vrhovnom sudu. U lipnju 2014., nakon osam godina istrage, pet muškaraca, od kojih četiri Čečena, osuđeno je na teške zatvorske kazne na moskovskom sudu.

Rustam Mahmudov, proglašen krivim za pucanje na novinarku, te njegov ujak Lom-Ali Gajtukajev, identificiran kao organizator ubojstva, služe doživotnu kaznu.

No, usprkos strogoći kazni, presuda ne zadovoljava ni izbliza rođake i prijatelje Ane Politkovskaje.

“Pravda nije zadovoljena”, kaže Sokolov, njezin bivši kolega, sada pomoćnik glavnog urednika Novaje Gazete. “Da, oni koji su je ubili su u zatvoru ali ne njihov šef, niti šef njihova šefa”.

Komentiraj