VIDEO: “Nakon 31. siječnja najvjerojatnije nećemo moći u Veliku Britaniju s osobnom iskaznicom”

Britanski premijer Boris Johnson kazao je da će raditi “dan i noć” kako bi opravdao povjerenje birača nakon “povijesne” pobjede konzervativaca na izborima.

Johnson je naglasio da je dobio snažan mandat da zemlju izvede iz Europske unije 31. siječnja, “bez ako, bez možda”. U svom pobjedničkom govoru kazao je da je za Britaniju “svanula nova zora”, što je izjava nalik onoj Tonyja Blaira nakon pobjede 1997.

Na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji konzervativci su osvojili 364 mandata, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka 48, liberalni demokrati 11, sjevernoirski unionisti osam, Sinn Fein sedam mandata. Osam mandata osvojile su manje stranke, a rezultati se čekaju iz još samo jedne izborne jedinice. To znači da konzervativci imaju većinu kakvu nisu imali od vremena Margaret Thatcher.

O  rezultatima britanskih  parlamentarnih izbora i Brexitu za  Nacional je  govorio Joško Klisović, saborski zastupnik SDP-a.

“Velika Britanija sada mora definirati svoje  političke, trgovinske i vojne odnose  sa Europskom unijom i ostatkom svijeta.  Do sada je s Europskom unijom samo dogovoren način kako će se međusobno razdružiti. Nakon 31. siječnja najvjerojatnije nećemo moći u Veliku Britaniju samo s osobnom”, rekao je Klisović.

Cijeli intervju možete pogledati na našem videu.

Komentiraj