VIDEO: Na mjestima telefonskih govornica u New Yorku postavljaju se interaktivni terminali

facebook.com

U njujorškoj Trećoj i Osmoj aveniji na mjestima telefonskih govornica odnedavno kao gljive poslije kiše niču interaktivni terminali u sklopu projekta uspostavljanja besplatne WiFi mreže koja će, kada posao bude dovršen, biti najveća i najbrža na svijetu.

WiFi terminale nemoguće je ne zamijetiti, visoki su gotovo tri metra, široki oko 90 cm, pravokutnog su oblika i zovu se LinkNYC. Turistima i domaćim stanovnicima Velike jabuke pružaju brojne korisne informacije koje se kontinuirano emitiraju s obiju strana terminala.

Bilo koji mobilni telefon ili tablet može se priključiti na ponuđenu WiFi mrežu, 20 puta bržu od uobičajene u New Yorku. Doseg djelovanja je najmanje 45 metara, a nerijetko i stotinu.

Touchpad na terminalu korisnicima omogućuje da besplatno pozovu bilo koji broj u Sjedinjenim Državama, pri čemu se mogu poslužiti i slušalicama. Na terminalu korisnik uz pomoć ponuđenih interaktivnih karata može saznati gdje je odredište koje ga zanima, surfati internetom ili pozvati hitne službe te napuniti bateriju mobitela ili tableta.

Projekt je najavljen u studenome prošle godine, a od siječnja je tvrtka City Bridge, koja je zadužena za posao, već postavila 140 WiFi terminala. Četrdeset ih je u potpunosti operativno tijekom 24 sata, a najprije su postavljeni na Trećoj i Osmoj aveniji. Do ljeta će ih se postaviti još 510, a u predstojećih 12 godina, koliko traje dogovoreni rok, bit će ih čak 10 000.

“Ljudi su oduševljeni, osobito su impresionirani brzinom i funkcionalnošću”, kaže direktorica LinkNYC-a, Jen Hensley. “I ostali gradovi u svijetu imaju besplatne WiFi mreže, no s obzirom na konačan broj terminala koje kanimo postaviti, imat ćemo najveću i najbržu mrežu na svijetu”, pohvalila se Hensley.

Projekt i izvedba stoje 200 milijuna dolara, a financirat će se kroz reklame lokalnih oglašivača koje se neprestano emitiraju s obiju strana terminala.

Da biste se priključili na novu njujoršku WiFi mrežu, dovoljno je unijeti e-mail adresu, a veza se uspostavlja automatski. Oko 8 000 telefonskih kabina, od kojih je većina uništena i ne funkcionira, postupno će otići u zaborav.

Komentiraj