Polarni svijet bečkog zoološkog vrta Tiergarten Schönbrunn prije nekoliko dana dobio je čak 11 novih stanovnika.

Riječ je o mladuncima žutouhog pingvina koji su nakon 33 dana inkubacije sredinom travnja ugledali svjetlo dana.Žutouhi pingvini naime nemaju samo ‘otkačene frizure’, nego su i izuzetno plodni, a roditelji se izmjenjuju u skrbi o mladuncima.

Uzgoj ove vrste pingvina u zoološkim vrtovi jako je važan, jer je ova vrsta pingvina prilično ugrožena.

“Sjeverni žutouhi pingvin razmnožava se na jednoj otočnoj grupi u južnom Atlantiku i jako je ugrožen. Glavni razlozi njegove ugroženost prekomjerno su izlovljavanje ribe, onečišćenje mora te klimatske promjene“, objašnjava direktorica bečkog zoološkog vrta Dagmar Schratter.

Samo 96 pingvina ove vrste trenutno živi u europskim zoološkim vrtovima. Najveća kolonija od 45 jedinki se nalazi u bečkom Schönbrunnu. Bečki zoološki vrt koji je uključen u program očuvanja ugroženih vrsta svake godine dobije podmladak ove ptičje vrste, što do sada nije pošlo za rukom niti jednom drugom zoološkom vrtu na svijetu.

Od otvaranja Polarnog svijeta 2004. godine Schönbrunn je drugim zoološkim vrtovima tako bio u mogućnosti ustupiti 41 mladunče.

“Potaknuti našim dugogodišnjim iskustvom i uspjehom želimo pomoći da se i u drugim vrtovima oforme kolonije žutouhih pingvina“, ističe Dagmar Schrattet.

Komentiraj