facebook.com

VIDEO: Mladunče rijetkog madagaskarskog majmuna Aj-aja

Madagaskarski prstaš ili Aj-aj (Daubentonia madagascariensis) jedini je živući pretstavnik životinjske porodice Daubentoniidae iz reda primata.

Ime ‘Aj-aj’ izvedeno je iz madagaskarskog naziva ove životinje koja živi samo u kišnim šumama na sjeverozapadnom i istočnom dijelu tog otoka.

Madagaskarski prstaš je najveći primat koji živi noću.  Ima dužina tijela do 44 centimetra i rep dug do 60 cm. Krzno im je crno s bijelim licem i bijelim donjim dijelom tijela. Oči su im sjajno žute i vrlo velike kao i uši, a sluh izvanredan, teški su do tri kilograma.

Na svojim noćnim turama prelazi velike udaljenosti, a preko dana spava u krošnjama drveća. Za kretanje koristi sva četiri ekstremiteta, uglavnom živi na drveću, ali kreće se i po tlu.

Aj-ajov produženi srednji prst je posljedica evolucije u načinu i izboru hrane. Srednjim prstom pod korom drveta traži larvu nekog kukca. Zubima koji su slični kao u glodavaca otvara koru i dugim srednjim prstom izvlači kukca. Madagaskarski prstaši jedu i orahe, nektar, voće, šećernu trsku te gljive.

Ovi primati su uglavnom samotnjaci, ženka donsi mladunce na svijet svake dvije godine i u tom razdoblju par živi zajedno.

Madagaskarski prstaši ili Aj-aji rijetki su stanovnici zooloških vrtova, privatnih životinjskih zbirki ili utočišta.

Komentiraj