Goran Stanzl/PIXSELL

VIDEO: Matej Meštrović dirljivom skladbom pozvao na obnovu krovišta HGZ-a

 

Godine 1969. pijanistica Sretna Meštrović svirala je Mozarta na pozornici velike dvorane Hrvatskog glazbenog zavoda u Gundulićevoj ulici.

“Bio sam tamo, u maminom trbuhu. Bio sam na toj pozornici i prije nego što sam se rodio, a prvi puta sam na njoj nastupio kada sam imao samo šest godina. Prizori ‘ranjenog’ HGZ-a snažno su me potresli, jer to je prostor u kojem sam odrastao, pozornica na kojoj sa odsvirao nebrojeno koncerata“, rekao je skladatelj i pijanist Matej Meštrović.

Svoju duboku tugu, koju su izazvale fotografije Zvonimira Ferine snimljene nakon razornog potresa, Meštrović je pretočio u klavirsku kompoziciju ‘HGZ Potresno’. Nadahnuta kompozicija i video pokazuju tragediju, koja je zadesila najstariju hrvatsku glazbenu instituciju i pozivaju na djelovanje.

HGZ je gotovo 200 godina stara udruga građana. Jedinstvena je to pojava na našim prostorima i članovima udruge u ovim iznimno teškim okolnostima neće biti lako prebroditi krizu, jer se HGZ financira isključivo od vlastitih prihoda.

Pomoć Hrvatskom glazbenom zavodu sada je potrebnija, no ikad: https://www.hgz.hr/donacije/

Materijalna šteta na zgradi je golema. Osobito je stradalo krovište koje se mora hitno sanirati, jer predstavlja ugrozu za zgradu HGZ-a, ali i za okolne zgrade te ljude na ulici.

Komentiraj