VIDEO: Mark Knopfler objavio video spot za single ‘What It Is’

Glazbenik Mark Knopfler je objavio video spot za single ‘What It Is’ s njegovog albuma ‘Sailing To Philadelphia’ izdanog u rujnu 2000. godine. 

Britanski gitarist, pjevač, skladatelj i producent Mark Knopfler rođen je u gradu Glasgowu u Škotskoj na dan 12. kolovoza 1949. godine.

Nakon sedme godine s obitelj seli u Newcastle. Tijekom školovanja, 60-ih godina osniva svoj prvi sastav, sa 16 godina prvi put nastupa na televiziji. Nakon diplomiranja, sredinom 70-ih godina seli u London. Upoznaje Picka Withersa, budućeg bubnjara Dire Straitsa. Napušta sastav Brewer’s Droop, počinje raditi kao predavač na sveučilištu, u London dolazi i njegov brat David koji je podstanarski stan dijelio s Johnom Illsleyjem. Uoči lokalnog nastupa tadašnjeg Markova sastava, Café Racersa, razbolijeva se basista, kojega je na Markovu zamolbu zamijenio Illsley. Suradnja Marka, Johna i Davida se uspješno nastavila, a posebno nakon što je Mark za bubnjara pozvao Picka Withersa. Na prijedlog klavijaturiste Mikea O’Neilla, band Café Racers postaju Dire Straits.

Knopfler je poznat ponajviše kao ‘glas i gitara’ Dire Straitsa, čije je sve pjesme napisao. U skoro dva desetljeća djelovanja sastava zajedno su objavili 6 studijskih, 3 albuma uživo i kompilacije, 23 singla te mnoge uspješne turneje.

Nakon vrlo uspješne karijere s Dire Straitsima, nakon turneje On the Night definitivno je odlučio poći svojim putem kao samostalan glazbenik, prije svega jer se želio dokazati kao umjetnik. Solo radovi Knopfleru nisu bili strani u to vrijeme je i snimao glazbu za filmove, producirao albume poznatih glazbenika poput Bob Dylana i Tine Turner, a također je sudjelovao u jednokratnim glazbenim projektima (kao pri formiranju sastava ‘The Notting Hillbilies’).

Njegov stil bi se mogao opisati kao klasični rock s vidnim utjecajem country glazbe, elementima irske i škotske narodne glazbe te s blagim blues naglaskom…

Komentiraj