hina

VIDEO: LOZANČIĆ (DUZS) O POŽARIMA “Ključ uspjeha je ulagati u preventivu”

Gost Dnevnika N1 televizije bio je Dragan Lozančić ravnatelj DUZUS-a.

Iza nas je još jedan težak tjedan s brojnim požarima. Kakvo je sada stanje?

“Trenutačno je bolje nego zadnjih dana iako imamo nekoliko novih požara koji su danas buknuli i imamo neke koji gore nekoliko dana – na Velebitu i Biokovu. Bolje je nego prije, ali moramo još malo izdržati. Indeksi rizika su još uvijek visoki.”

Koliko ste zadovoljni rekacijama sustava?

“Relativno sam zadovoljan. Program Vlade za ovu protupožarnu sezonu je dobro postavljena ali ovo je jedna od najtežih sezona. Potrošili smo više resursa nego smo predvidjeli, a tako je nešto teško  predvidjeti. U jednom danu smo imali više požara u više županija pa je bio veliki teret na cijeli sustav, ali moramo biti zadovoljni jer glavni paramteri pokazaju da je sustav dobro reagirao, ali da ima naučenih lekcija i da moramo preistpitati neke stvari…. Slijedi sveobuhvatna analiza.”

Požar na splitskom području pokazao je nedostatke sustava. Što je po vama ključno i što bi se trebalo promijeniti uoči sljedeće protupožarne sezone?

“Jedan od ključeva uspjeha je ulagati u preventivu, to bi nas svakako moglo daleko dovesti. Pokušat ćemo napraviti konkretne planove. Moramo inzistirati na nakom 4-godišnjem ili 6-godišnjem planu gdje imamo konkretni cilj. Moramo malo bolje dijeliti informacije, morali bismo imali jedinstvenu sliku situacije, a to sada nije slučaj. Ključ je koordinacija kako bi resurse koristili na najučinkovitiji način.”, rekao je Lozančić za N1 televiziju.

Komentiraj