VIDEO: LISINSKI SUBOTOM Zbor svećenika Sanktpeterburške mitropolije

Umjetnički vrhunsko i vrlo posjećeno prošlogodišnje gostovanje Zbora ruske patrijaršije iz Moskve ohrabrilo je Dvoranu Lisinski da, u subotu 21. listopada u 19:30 sati, predstavi još jedan vrsni ansambl posvećen duhovnoj i svjetovnoj ruskoj zborskoj glazbi – Zbor svećenika Sanktpeterburške mitropolije.

Nacional

Zbor je 1971. utemeljio mitropolit Nikodim s nakanom glazbenoga obogaćivanja i upotpunjavanja eparhijske proslave i svečanosti. Izvrsnost zbora, kojemu posebnu potporu daje i mitropolit Aleksej, poslije patrijarh Aleksej II., svjedoči među ostalim nastup na sceni Baleta Kirov i Sanktpeterburške državne kapele, kao i sudjelovanje u obilježavanju tisućite obljetnice Krštenja Rusije. Suvremenu povijest Zbora počinju pisati diplomanti Sanktpeterburške teološke akademije, 2008. godine, s kojima pod ravnanjem umjetničkog ravnatelja i dirigenta Jurija Gerasimova, paroha sanktpeterburške katedrale Preobraženja Gospodnjega, od 2010. počinje intenzivna koncertna i liturgijska aktivnost, kao i brojna gostovanja i turneje po Rusiji, ali i izvan nje.

Nacional

Zbor svećenika Sanktpeterburške mitropolije nije samo jedan od brojnih glazbenih ansambala, nego i susretište paroha, revnih i privrženih pastira svojih parohija, koji predano naviještaju Božju riječ glazbom te iskazuju dubinu, snagu i ljepotu molitve. Oni služe, poučavaju i odgajaju te svojim pjevanjem i iskrenim propovijedanjem nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

 

Komentiraj