VIDEO: Legendarni “Čovjek s filmskom kamerom” uz glazbenu pratnju u “Tuškancu”

Uz živu glazbenu pratnju američkog benda “Alloy Orchestra”, u nedjelju će se u zagrebačkom kinu Tuškanac održati 35-milimetarska projekcija filma “Čovjek s filmskom kamerom” Dzige Vertova, kojega je ugledni filmski časopis, britanski “Sight & Sound” proglasio najboljim dokumentarcem svih vremena.

Remek djelo ruskog konstruktivizma “Čovjek s filmskom kamerom'” jedan je od najslavnijih nijemih filmova ikada snimljenih. To je optičko-montažni filmski eksperiment iz 1929. godine koji, s podnaslovom ‘izvadak iz snimateljskog dnevnika’, opisuje jedan dan u životu grada, od zore do sumraka, ističe se u najavi Hrvatskog filmskog saveza.

Film je sniman tijekom tri godine u nekoliko gradova, Moskvi, Kijevu, Harkovu i Odessi, a temelji se na redateljevoj teoriji nazvanoj ‘kino-oko’ po kojoj je kamera instrument nalik ljudskom oku, pa ju je stoga najbolje koristiti za dokumentiranje događaja iz stvarnog života, dodaje se.

Za ono doba film je bio tehnički iznimno napredan, prvi je koristio dvostruku ekspoziciju, slow motion, skok rezove, stop-motion animaciju i podijeljeni ekran, no istovremeno je bio i propaganda novog komunističkog društva.

  • U “Tuškancu” će se prikazati u pratnji trojca “Alloy Orchestra” iz Cambridgea u Massachusettsu, koji su soundtrack za taj film napravili na temelju uputa koje je Vertov napisao za premijeru filma 1929. godine.

Osim perkusija i elektroničkih instrumenata bend u svom radu koristi niz objekata koje nerijetko pronalaze i na smetlištu. Poznati su po jedinstvenoj zvučnoj slici koju stvaraju i prati ih reputacija grupe idealne za glazbenu pratnju nijemim filmovima.

Od osnutka prije 25 godina nastupali su na brojnim filmskim festivalima i objavili četiri CD-a s glazbom za kultne nijeme filmove, “Metropolis”, “Fantom iz opere”, “Nosferatu” i “General”.

Istu večer Alloy Orchestra će biti glazbena pratnja novom filmu “Picture” Paola Cherchija Usaija, slavnog talijanskog filmskog kritičara, filmologa i redatelja, osnivača najstarijeg i najznačajnijeg festivala nijemog filma na svijetu Le Giornate del Cinema Muto. Redatelj će gostovati u “Tuškancu”, gdje će najaviti svoj film i nakon njega razgovarati s publikom.

Paolo Cherchi Usai jedan je od najvećih svjetskih autoriteta na području očuvanja filmske baštine. Proteklih dvadesetak godina  radi i kao kurator filmskog odjela najstarijeg muzeja posvećenog fotografiji i filmu na svijetu, George Eastman House u Rochesteru, gdje predaje na tamošnjem sveučilištu.

 Njegova opsežna akademska istraživanja o temama kao što su povijest nijemog filma, očuvanje filmske baštine, i audiovizualno arhiviranje u digitalnom dobu, zabilježena su u nizu publikacija od kojih je najpoznatija “The Death of Cinema: History, Cultural Memory, and the Digital Dark Age”, kojoj je predgovor napisao slavni Martin Scorsese.

Njegov novi film “Picture” svjetsku premijeru ima samo nekoliko dana prije zagrebačke, na festivalu Le Giornate del Cinema Muto u Pordenoneu. Riječ je o inovativnom eksperimentu u kojemu su dva umjetnika, crtač i bubnjar, dobili zadatak da svojim instrumentima, jedan s bubnjem ispred kamere, drugi s olovkom, kistom i bojama na 35 milimetarskoj vrpci, naprave film.

Program se odvija u u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji sa Slovenskom kinotekom, Art-kinom Croatia u Rijeci i festivalom Le Giornate del Cinema Muto u Pordenoneu, uz pomoć HAVC-a.

Komentiraj