VIDEO: KRATKI NA BRZINU ‘Nas dva’ Andrije Mardešića najbolji kratki film godine

Dodjelom nagrada i projekcijom najboljeg filma ‘Nas dva’ autora Andrije Mardešića završena je četvrta revija hrvatskih kratkih filmova ‘Kratki na Brzinu’ u Svetom Ivanu Zelini, jer od sljedeće godine pod novim imenom postaje međunarodni festival.

Pored najboljeg filma dodijeljeno je još 13 nagrada te tri priznanja, a filmski vikend obilježili su noćni razgovori s Hrvojem Hribarom i Ognjenom Sviličićem te ekskluzivni radovi slavnog švedskog redatelja Roya Anderssona.

“Nakon što smo zatvorili četvrtu Reviju već smo inaugurirali Black Arrows Short Film Festival i time zaokružili rast i razvoj festivala u prve četiri godine. Zahvalni smo svim partnerima i prijateljima koji su nas podržali u ovih šest dana, a posebno autoricama i autorima kratkometražnih filmova. Posebno čestitamo svim dobitnicima nagrada koji su se istaknuli u najboljoj festivalskoj selekciji dosad i nadam se da se vidimo i dogodine“, rekao je umjetnički direktor festivala, Toma Zidić.

Intenzivan odnos bake i unuka u filmu ‘Nas dva’ zaokupio je najviše pažnje stručnog žirija koji su činile direktorica Innsbruck Film Campusa, Evelin Stark te umjetnice Martina Meštrović i Sara Renar. Nagradu za najbolji scenarij i specijalno priznanje Sare Renar dobio je film ‘Grimizno’ Dijane Mlađenović. Novčanu nagradu za razvoj filma Croatian short pitch dobio je ‘Jutro poslije’ Sanje Šafić.

Šestodnevna revija otvorena je u Zagrebu u DOKUKINU KIC gdje su prikazani filmovi s pozornica renomiranih svjetskih festivala. Ovogodišnja zemlja partner bila je Švicarska s programom festivala Visions du Réel, a razgovor s gostima je nakon projekcije vodio Nenad Puhovski.

Nakon Zagreba sve se preselilo u Zelinu gdje je započeo natjecateljski program, a otvorila ga je Sara Renar. U subotu navečer Late Night Film Talks zanimljive neformalne razgovore o filmu vodili su Hribar i Sviličić koji je ustvrdio da “Ono u čemu se možemo mjeriti sa zemljama u Europi su turizam i – film.”

Nagrade i priznanja 4. revije Kratki na brzinu:

Najbolji scenarij: Grimizno by Dijana Mlađenović
Najbolja režija: Nas dva by Andrija Mardešić
Najbolji eksperimentalni: Pokretni elementi by Marko Tadić
Najbolji animirani: Gamer girl by Irena Jukic Pranjić
Najbolji dokumentarac: White trash by Sunčica Ana Veldić
Najbolji igrani: Nas dva by Andrija Mardešić
Grand prix: Nas dva by Andrija Mardešić
Najbolja montaža: Noćna ptica by Špela Čadež
Najbolja kamera: Prije mraka by Bojan Radanović
Najbolja originalna glazba: Crvenkapica Redux by Daniel Žeželj
Najbolja animacija: Ježeva kuća by Eva Cvijanović
Najbolja gluma: Ksenija Marinković u Plan A
Najbolji pitch: Jutro poslije podne by Jasna Šafić
Nagrada Innsbruck film campusa: Sara Salamon za Ples bijelog ljeta
1. specijalno priznanje by Martina Meštrović: Ispred zastava by Sanja Bistričić
2. specijalno priznanje by Sara Renar: Grimizno by Dijana Mlađenović
3. specijalo prizanje by Evelin Stark: Ples bijelog ljeta by Goran Nježić

Komentiraj