EPA/MARC DUCREST/MONTREUX JAZZ FESTIVAL

VIDEO: Koncert za Princea otvorio predsjednik Barack Obama

Dugo očekivan i planiran koncert, organiziran kao hommage tragično preminuloj glazbenoj legendi Princeu u četvrtak navečer u njegovoj rodnoj Minnesoti, otvorio je neočekivan gost – američki predsjednik Barack Obama, veliki obožavatelj američke pop ikone.

“Hvala ti, Prince, za sva velika djela koja si napisao. uvijek ćemo te čuvati u svojim srcima”, poručio je američki predsjednik u kratkoj video poruci. Obama je Princea, pravim imenom Rogersa Nelsona svojedobno pozvao da pjeva u Bijeloj kući.

Poznati izvođači ostali su vjerni nasljeđu zarazne funk glazbe, zbog čega je na koncertu bilo malo vremena za tužna sjećanja.

Umjesto toga na sceni su se pred 20.000 obožavatelja izmjenjivali mnogi pjevači, među kojima brojni Princeovi prijatelji, izvodeći svoje i glazbenikove najpoznatije hitove.

S obzirom na to da je koncert zamišljen kao lokalni događaj, namijenjen obožavateljima iz Minnesote u kojoj je pjevač živio i radio, otvorio ga je Morris Day, Princeov prijatelj iz djetinjstva koji je u filmu iz 1984. “Purple Rain” glumio njegova protivnika.

Kraljica funka, Chaka Khan izvela je svoj hit “I feel for You”, dovevši na pozornicu Stevieja Wondera koji ju je pratio uz usnu harmoniku.

Stevie Wonder, kojega je Prince smatrao uzorom unatoč različitim glazbenim stilovima, ispod sakoa je nosio purpurnu majicu, a s Khanovom je otpjevao Princeov hit “1999.”

Zavodljiv i istodobno elegantan trbušni ples izvela je bivša pjevačeva supruga Mayte Garcia, a portugalska fadistica Ana Moura, kojoj je Prince pomogao u karijeri, izvela je “Little Red Corvette”, u melankoličnoj fado obradi.

U jednom od najdirljivijih trenutaka koncerta Judith Hill, posljednja u nizu Princeovih štićenica izvela je pjesmu “The Cross” s jednog od glazbenikovih najreligioznijih albuma “Sign o’the Times” iz 1987.

Na koncertu je trebala nastupiti i Christina Aguilera, no objavljeno je da je bila prisiljena odustati u posljednji trenutak.

Između glazbenih izvedbi na video ekranima emitirane su izjave bojnih poznatih ličnosti i Princeovih prijatelja koji su hvalili njegov anonimni humanitarni rad i skromnost.

Nekadašnji Obamin savjetnik Van Jones je izjavio kako bi obožavatelji vjerojatno bili jako iznenađeni da znaju u koliko je humanitarnih projekata glazbenik anonimno sudjelovao, financirajući ih nekad u potpunosti. Jones mu je bio logistička potpora.

“Ne mislim da je Prince želio spasiti svijet. Mislim da je želio da nadareni ljudi dobiju priliku da zapjevaju”, kazao je u video snimci.

https://youtu.be/2A4ngAwhSSk

Komentiraj