Swans

VIDEO: Koncert za još jedan kraj Swansa

U srijedu, u zagrebačkoj Tvornici kulture, nastupit će američka grupa Swans, a taj koncert će biti posljednji nastup benda u toj postavi. Swansi će tim zadnjim zagrebačkim koncertom zatvoriti i 17. festival Žedno uho.

Svjedočili smo tijekom proteklih petnaest godina ponovnim okupljanjima mnogih kultnih glazbenih imena osamdesetih i devedesetih. Neke je u tome motivirala mogućnost naplate davno stečenih zasluga jer su izvršili presudan utjecaj na nastanak danas popularnog indie rocka, neki su naprosto popustili pod pritiskom javnosti, ali i mlađih kolega muzičara koji ih redovito navode kao glavne izvore inspiracije.

Neki su shvatili da nam unazad dva ili tri desetljeća nisu rekli sve što su imali za reći i to su nam odlučili ispričati sa znatnim vremenskim odmakom u odnosu na izvorna im izdanja s kojima su svojevremeno udarali temelje rock glazbe kakvu danas poznajemo.

U ovoj zadnjoj i najmanjoj grupi našla se nekolicina njih koji su nas svojim povratničkim albumima ostavili bez teksta, jer u pitanju su ne samo izdanja u potpunosti ravnopravna vremenski dalekim prethodnicima, već u nekim slučajevima i bolja od njih. Mission of Burma, Dinosaur Jr i Swans tri su imena koja su se pri tom posebno izdvojila zato što je svako od njih isporučio niz sjajnih novih izdanja uz koja se činilo da kreativnosti tih bendova nema kraja te da je jedini način na koji će završiti s radom da se ugase životi ljudi koji stoje iza njih. Ali, na našu žalost, Michael Gira je odlučio staviti točku na prekrasnu priču koju nam je s povratničkim Swansima ispričao u proteklih sedam godina a koju smo imali sreću pratiti uživo jer su na svakoj europskoj turneji došli u Hrvatsku i svaki nas put ostavili u stanju pozitivnog šoka, s privremenim gubitkom sluha.

Premda Michael najavljuje kako će Swansi nastaviti živjeti u novom formatu za koji još ni sam nije siguran kakav će biti, imat ćemo priliku zadnji put gledati aktualnu inkarnaciju benda koja je stvorila 3 sjajne ploče, a za kraj album „The Glowing Man“.

Kao predgrupe će nastupiti Anna von Hausswolff i Dalstroy.

https://youtu.be/jFHQiYvuVlM

Komentiraj