VIDEO: Kina obilježava Konfucijev rođendan

facebook.com

U Kini se slavi rođendan filozofa, etičara i reformatora Kung Fu Cea, u zapadnom svijetu poznatijeg pod imenom Konfucije.

Prema tradicionalnom vjerovanju rođen je 28. rujna 551. godine pr.n.e.

Učitelj Kung bio je jedan od prvih privatnih učitelja u kineskoj povijesti. Njegov etički sustav vrijednosti bio je temelj kineske državnosti tokom cijelog feudalnog razdoblja. S razvojem feudalizma tokom Han dinastije njegova je filozofija instrumentalizirana u cilju učvršćivanja carske vlasti.

Njegov otac general Šu-lijang je imao 66 godina kada se Konfucije rodio, a njegova majka samo petnaest. Ovaj brak nije bio u skladu sa ritualnim propisima tog vremena. Kad mu je otac umro bile su mu samo tri godine. Samohrana majka odgajala ga je u siromaštvu.

Konfucije se u devetnaestoj godini oženio sa Ći Guan i dobio sina kome je dao ime Li. Radio je kao činovnik u rodnoj državi Lu, kao nadzornik kraljevskog blaga i kao nadzornik skladišta kraljevske robe. Bio je neko vrijeme i ministar pravde, tj. vrhovni sudac države. Zbog neslaganja s vladarem u potpunosti napušta državnu službu i kreće na putovanje po kineskim državama.

Podučava i vladare i obične ljude. Pred kraj života vratio se u državu Lu gdje je nastavio podučavati mnogobrojne učenike. Umro je u sedamdesetitrećoj godini, 4. ožujka 479. godine pr.n.e.

Po Konfuciju bit svakog čovjeka je čovjekoljublje (žen ili zen). Društvene odnose sveo je na pet glavnih: odnos vladara i podanika, oca i sina, muža i žene, starijeg i mlađeg brata te odnos između prijatelja. Iz tih odnosa izlaze svi ostali međuljudski odnosi.

Pogledajmo svečanost koja je održana povodom Konfucijevog rođendana prije godinu dana.

Komentiraj