facebook.com

VIDEO: Drama o siromašnoj japanskoj obitelji koja upada u probleme

Japanska drama ‘Obiteljske veze’ (Shoplifters, Manbiki Kazoku) redatelja Hirokazua Kore-Eda se prikazuje u domaćim kinima. 

Radnja filma odvija se negdje u Tokiju, gdje Osamu Shibata i njegova supruga Nobuyo žive u siromaštvu. Premda Osamu tu i tamo pronađe neki posao, a Nobuyo radi za ekstremno malu plaću, obitelj uglavnom preživljava od bakine mirovine. Zbog toga se Osamu i njegov sin povremeno upućuju u krađe, a tijekom jedne od njih naiđu na malu djevojku koja se smrzava na hladnoći. Iako se u početku protivi ideji zbrinjavanja djevojčice, Osamina supruga uskoro se smekša prema novopridošlici. Premda je obitelj siromašna zarađujući jedva za preživljavanje kroz bavljenje sitnim kriminalom, čini se da žive sretni sve dok neočekivani incident otkrije skrivene tajne i stavi na kušnju veze koje ih ujedinjuju…

Nakon što je osvojio Zlatnu palmu u Cannesu, ovo ostvarenje je prvi japanski film kojem je to uspjelo nakon 1997. godine. Zbog svoje kvalitete i činjenice da je do danas osvojio preko 20 različitih nagrada i priznanja na festivalima diljem svijeta. Film je službeni japanski kandidat za prestižnu nagradu Oscar.

Hirokazu Kore-Eda je na filmu radio više od deset godina. Kako bi se što bolje pripremio, Kore-Eda je posjetio i sirotište koje ga je kasnije inspiriralo za pisanje ključne scene u filmu. U jednom od mnogih intervjua izjavio je da se radi o “društveno svjesnom filmu“.

Glavne uloge: Franky Lily, Matsuoka Mayu, Jyo Kairi, Ando Sakura

Redatelj: Hirokazu Kore-Eda

https://youtu.be/3zJ3_JZnH_Q

Komentiraj