VIDEO: JAKOVČIĆ: Hrvati nisu seksualno zlostavljali mlade asistentice u Bruxellesu

hina

Bivši istarski župan, pa i ministar europskih integracija, a sada zastupnik u Europskom parlamentu – Ivan Jakovčić – podupro je jučer referendume za većom autonomijom talijanskih regija Veneto i Lombardija. Ivan Jakovčić javio se iz Europskog parlamenta u Strasbourgu za Studio 4 HRT-a (VIDEO).

Na samome početku Jakovčić je komentirao jednu možda, još aktualniju temu – seksualno uznemiravanje mladih asistentica u Europskom parlamentu. Kazao je da se neka imena počinitelja znaju i kazao je da treba pronaći sve počinitelje, poziva sve koji su imali uznemirujuća iskustava da se jave, to se ne smije događati. Neki kažu da je sve preuveličano, Jakovčić kaže da u EP-u radi 5.000 ljudi i svašta se vjerojatno i događa, no smatra da treba razotkriti sve nasilnike, nasilju nema mjesta nigdje, a kamoli u EP-u.

Jakovčić je žrtvama ponudio da mu se jave, da u njemu ‘mogu naći zaštitnika’, no još mu se nitko nije javio. Kaže da je to ponudio dobronamjerno, dok je bio istarski župan imao je priliku raditi na projektu sigurnih kuća u Istri jer nasilnika nažalost ima svugdje. Poznati su mu bolovi i ono što ostaje u ljudskim dušama kada se susreću žene sa nasilnicima i tom kontekstu je poslao poruku. Kaže da je razgovarao s hrvatskim kolegama u EP-u i ni njima nije poznat niti jedan slučaj zlostavljanja.

O eventualnom referendumu o autonomiji njegove matične lokalne sredine Istre kaže da su nedavni talijanski referendumi drugačiji slučaj od Katalonije, referendumi koji su konzultativnog karaktera u Venetu i Lombardiji su temeljeni na talijanskom zakonu i ustavu, talijanska republika je imala dovoljno hrabrosti donijeti takve propise i ti referendumi su pogotovo u Venetu, vrlo uspješni, izašlo je skoro 90% građana i oni jesu za autonomiju, za viši stupanj autonomije. Imamo jednu situaciju koja je legalna i potpuno drugačija od one u Španjolskoj i to je dobar primjer. Podupro sam to i zbog toga što u odboru za regionalni razvoj, kada govorimo o potrebi većih decentralizacija u državama koje su centralizirane u EU-u, volim govoriti o tome da nam je potrebna snažna, ozbiljna decentralizacija u mnogim državama EU-a jer se pokazalo da one države koje su ozbiljno decentralizirane, su daleko uspješnije države nego one koje su centralizirane, rekao je.

Komentiraj