facebook.com

VIDEO: Izvedba capoeire na Afro-Brazilian Carnivalu u Vancouveru

Pogledajmo zanimljive izvedbu capoeire na Afro-Brazilian Carnivalu u Vancouveru.

Ovaj event je najveći i najpoznatiji brazilski festival koji se svake godine u srpnju održava u tom kanadskom gradskom području.

Capoeira je afro-brazilska umjetnička forma koja uključuje elemente borilačkih vještina, igre, glazbe i plesa. Temelje su joj postavili robovi iz raznih dijelova Afrike koji su poslani na rad u Brazil u 16. stoljeću. Koncept capoeire razvijen je tokom burnih događaja nakon njihova bijega s plantaža te stvaranja vlastite zajednice i kulture.

Ples se izvodi u krugu (roda) koji čine capoeiristi. Oni pjevaju, plješću, sviraju instrumente i stvaraju energiju (axe) koju capoeiristi pretvaraju u atraktivne pokrete.

Istaknimo kako je na snazi čak bio zakon koji je zabranio capoeiru do 1920. godine, izvođenje je bilo zamaskirano u plesni folklor, a pojedinci su održavali okupljanja na skrivenim mjestima. To što je predstavljana kao običaj pomoglo je prihvaćanju od ostatka društva.

U to vrijeme bilo je često da capoeiristi imaju dva ili tri nadimka. Policija je znala capoeiriste po tim imenima, a ne po njihovim pravim identitetima, zbog čega ih je bilo još teže uhititi. Ova je tradicija očuvana do danas, kad se osoba krsti u capoeiri dobiva nadimak.

Godine 1937. jedan od majstora capoeire Mestre Bimba dobio je poziv predsjednika da demonstrira umjetnost u glavnome gradu. Nakon uspješnog predstavljanja vratio se s vladinim dopuštenjem otvorio je prvu školu za capoeiru u Brazilu. Godinu dana kasnije Brazilski senat je donio zakon o osnivanju capoeire kao nacionalnog športa.

Danas je capoeira raširena po cijelome svijetu.

Komentiraj