Milos Bicanski/Getty Images

VIDEO: IZBJEGLIČKA KRIZA Mađarska policija bacila suzavac na izbjeglice, uskoro dolazi vojska

13:54 – U prihvatnom centru za izbjeglice u Mađarskoj izbili su neredi, policija se sukobila s grupom izbjeglica koji su tamo stigli preko Srbije, piše Reuters.

Lokalna je televizija prikazala snimku na kojoj je vidljivo kako policija koristi suzavac kako bi rastjerala grupu izbjeglica. Okružila je njih oko 400 u blizini graničnog prijelaza Roszke i obratila im se uz pomoć megafona.

Nekoliko desetaka izbjeglica rano jutros prešlo je u Mađarsku, ispod ograde koju je ta država podigla kako bi ih zadržala izvan granica svoje zemlje.

12:00 – Mađarska je priopćila u srijedu da razmatra slanje vojske na svoju južnu granicu, gdje rekordni broj imigranata, među kojima je puno sirijskih izbjeglica, ulazi u Europsku uniju.

  • Policija je priopćila da je rekordnih 2.533 imigranata, većinom iz Sirije, Afganistana i Pakistana, uhvaćeno prilikom ulaska u Mađarsku iz Srbije u utorak.
Dio imigranata mogao je proći neprimjećeno na mjestima gdje ograda nije dovršena na granici prema Europi, koja je suočena s najgorom izbjegličkom krizom od Drugog svjetskog rata.
 Mađarska, koja je dio schengenskog prostora, gradi ogradu uzduž svoje 175 kilometara dugačake granice sa Srbijom u pokušaju da zaustavi ulazak imigranata u zemlju.

 Vladin glasnogovornik Zoltan Kovacs izjavio je da će parlament idućeg tjedna raspravljati o tome hoće li rasporediti vojsku na granicu.
 “Mađarska vlada i vijeće za nacionalnu sigurnost… razmotrili su pitanje kako bi se vojska mogla iskoristiti da pomogne u osiguravanju mađarske granice i granice EU-a”, rekao je Kovacs.
  Mađarska policija u srijedu je bacila suzavac na imigrante kako bi spriječila njih dvjestotinjak da napuste glavni izbjeglički centar u Roszkeu, rekao je glasnogovornik policije Szabolcs Szenti.
  Imigranti su odbili dati otiske prstiju i policajci su “pokušali smiriti situaciju, ali su imigranti nastavili vikati”, kazao je on.

Komentiraj