HRT

VIDEO Istraga Praljkova samoubojstva

U Zagreb je stigao Olufemi Elias, tajnik Međunarodnog mehanizma za kaznene sudove koji je zamijenio Haški sud. Uoči sutrašnjeg sastanka s ministrom pravosuđa i predsjednikom Vrhovnog suda dao je intervju za HRT. Među ostalim, govorio je o dovršetku suđenja ratnim zločincima Karadžiću i Mladiću i istrazi vezanoj uz samoubojstvo generala Slobodana Praljka, javlja HRT (VIDEO).

Tajnik je zadužen za istagu u povodu samoubojstva Slobodana Praljka u sudnici. Što je pokazalo konačno izvješće?

“Vode se dva postupka. Prije svega, vodi se istraga u Nizozemskoj, gdje smo gosti nizozemske vlade. Kad se dogodi nešto što je potencijalno kazneno djelo, to je u njihovoj ovlasti. Mi nemamo pravo provoditi istrage. Uvijek se sve može poboljšati, ali nijedan propis nije povrijeđen. Potvrđeno je da je sve rađeno u skladu s međunarodnom praksom, nije bilo nikakvih propusta. A opet, uvijek se može bolje. Ovaj incident je specifične naravi. U pitanju je malen predmet i morale bi se provesti detaljne fizičke pretrage za koje nismo imali osnova.”

EPA/ICTY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

U kakvoj je bočici bio otrov? Je li otrov smiješao sam ili je već bio spreman?

“Nisam siguran o kakvoj se bočici radilo. Znam da je bila jako malena. Ne znam u kakvom je obliku otrov bio.  Podatke možete naći na našoj web stranici. Istraga nije otkrila da je bilo propusta u radu osoblja. Još čekamo rezultate Nizozemaca. Sve procedure nadgledaju međunarodna tijela kako bi bile u skladu s najboljom praksom i propisima za zatvorenike.”

Komentiraj