Najmanje dvije eksplozije zabilježene su u subotu navečer ispred stadiona Bešiktaša ‘Vodafone Arene’ u Istanbulu, objavili su turski mediji.

Reuters javlja kako je u eksplozijama ozlijeđeno najmanje 20 osoba, većinom policajci, a velik broj ranjenih nalazi se u teškom stanju. BBC javlja da je poginulo najmanje 13 ljudi, a ozlijeđeno je 38, dok Al Jazeera piše da je poginulo 15 osoba.

EPA/TOLGA BOZOGLU
EPA/TOLGA BOZOGLU

Prva se eksplozija dogodila ispred stadiona, a ciljala je autobus interventne policije. Druga je eksplodiala kraj shopping centra u blizini trga Taksim.

EPA/SEDAT SUNA
EPA/SEDAT SUNA

CNN, pak, javlja da se dogodila jedna velika eksplozija, nakon koje je uslijedila manja, a sve se dogodilo nakon nogometne utakmice. Prema državnoj novinskoj agenciji TRT, koja je prenijela izjave ministra unutarnjih poslova Suleymana Soylua, riječ je o autobombi.

Ministar prometa Ahmet Arslan na Twitteru je napisao kako eksplozije tretiraju kao teroristički napad.

https://www.youtube.com/watch?v=77vanZ3kM-E

“Vjeruje se da je eksplodirala autobomba na mjestu gdje su bili smješteni naši interventni policajci. Dogodila se nakon utakmice, kada su navijači Bursaspora napustili stadion”, rekao je ministar Soylu.

Nekoliko vozila Hitne pomoći i policije poslana su na mjesto događaja, a televizijske snimke pokazuju vatru ispred stadiona. Neki od svjedoka ispričali su kako se nakon eksplozija čula pucnjava.

EPA/SEDAT SUNA
EPA/SEDAT SUNA

“Bilo je kao u paklu. Plamen se uzdizao u nebo. Pio sam čaj u kafiću kraj džamije. Ljudi su se sakrili ispod stolova, žene su počele plakati. I navijači s utakmice potražili su zaklon, bilo je strašno”, rekao je jedan svjedok.

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napad, ali stručnjaci vjeruju da bi iza njega mogli stajati kurdski militanti, čija su meta gotovo redovito policajci.

Danas u 17 sati odigrana je utakmica između Bešiktaša i Bursaspora, koju je Bršiktaš dobio sa 2:1. eksplozije su se dogodile dva sata nakon završetka utakmice.

Turska je u posljednje vrijeme suočena s napadima militanata u velikim gradovima.

Komentiraj