VIDEO: Irska se sprema za Ofeliju, najgoru oluju u posljednjih 50 godina

Irska je u ponedjeljak zatvorila škole i bolnice i poručila ljudima da ostanu u zatvorenom zbog dolaska tropske oluje Ofelije koja bi mogla pogoditi zemlju s najgorim nevremenom u posljednjih 50 godina.

Pripadnici vojske raspoređeni su u nekim područjima kako bi pomogli u utvrđivanju nasipa u slučaju poplava. Meteorološka služba upozorava na moguće poplave i razoran vjetar brzine od 130 kilometara na sat koji bi mogao oštetiti zgrade.

Siloviti vjetrovi mogli bi pogoditi sve dijelove zemlje, a snažni vjetrovi tropske oluje mogu se očekivati i u Walesu te na sjeveru i zapadu Engleske, objavio je američki Nacionalni centar za uragane.

“Sve aktivnosti koje nisu nužno potrebne moraju se odgoditi. Nemojte sutra biti na otvorenom po ovoj oluji”, poručio je stanovnicima Sean Hogan, voditelj Centra za izvanredna stanja.

Britanski mediji uspoređuju Ofeliju s Velikom olujom iz 1987. koja je uraganskim vjetrovima pogodila Veliku Britaniju. Tropska oluja Ofelija je šesti veliki uragan ove godine koji se formirao iznad Atlantika, a tijekom noći oslabio je na razinu tropske oluje. U ponedjeljak prijepodne Ofelija se nalazi na oko 300 kilometara južno od Irske.

Vlasti tvrde da bi to mogla biti najgora oluja od uragana Debbie iz 1961. kada je živote izgubilo 12 ljudi.

Komentiraj