VIDEO: Iran uspješno testirao raketu

Iranska državna televizija objavila je u četvrtak da je država uspješno testirala raketu koja nosi satelite u orbitu, što bi moglo dovesti do još većih napetosti s SAD-om, javlja Reuters.

Američki službenici optužili su Iran za kršenje rezolucije UN-a koja mu zabranjuje aktivnosti povezane s balističkim raketama dizajniranima za nošenje nuklearnog oružja, a Tehran poriče da se radi o takvom tipu raketa.

“Svemirski centar Imam Khomeini je službeno otvoren uspješnim testiranjem rakete Simorgh, koja može nositi satelit težine do 250 kilograma u orbitu od 500 kilometara”, objavila je državna televizija.

Američki mediji nedavno su upozorili da se Iran i Sjeverna Koreja pripremaju za nove testove balističkih raketa.

“Iran je uspješno lansirao u orbitu manje satelite te najavio planove za lansiranje većih raketom Simorgh, koja se može konstruirati kao interkontinentalna balistička raketa (ICBM)”, izjavio je Scott Kripowicz iz Pentagona.

Dvojica američkih službenika ustvrdila su kako Sjeverna Koreja prevozi opremu za lansiranje još jedne interkontinentalne balističke rakete u području granice s Kinom, objavio je Fox News.

Komentiraj