VIDEO: Imamo novih 36 novooboljelih, čak 22 s Brača, ukupno 2161

Nacionalni stožer civilne zaštite objavlio je najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je u posljednjih 24 sata zabilježeno 36 novooboljelih od koronavirusa u Hrvatskoj. Ukupno je to 2161 oboljelih.

Obavljeno je 43378 testiranja, u posljednjih 24 sata 1448. Od jučer nije bilo preminulih osoba, pa je ukupan broj preminulih i dalje 86, na respiratoru ih se nalazi 13, dok je ozdravilo 1689. Hospitalizirano je 184 osoba.

Beroš je potvrdio da je 22 od 36 novozaraženih s Brača. “Moramo se pridržavati mjera, jedan krivi korak je dovoljan. Pozivam i svoje otočane da se pridržavaju mjera, to onemogućava virus”, rekao je.

Krunoslav Capak iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kazao je da ova situacija samo pokazuje da se sve preko noći može promijeniti, ali naglašava i kako ovo nije posljedica popuštanja mjera. “Ova brojka od 36 je dokaz da se preko noći sve može promijeniti. Imali smo danima jednoznamenkaste brojke, danas imamo 36. Ne radi se ovdje o posljedicama popuštanja mjera, na Braču su tri epidemologa i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije. Radi se, kako sad stvari stoje, o pacijentu koji se vratio iz splitske bolnice, kojeg su posjetili prijatelji, rodbina. U Dubrovniku imamo dva novozaraženih”, rekao je Capak.

Dodao je da će dvoje epidemiologa HZJZ-a sutra ići u Split. “Ići će pomoći, naprosto je epidemiloška situacija takva”, rekao je Capak i dodao da se tek treba odlučiti koje će se mjere poduzeti.

“Na temelju informacija koje imamo, ovo što se dogodilo u Domu u Splitu se odavno razriješilo o čemu se radi. Što se novih događaja tiče, nemamo još informacija ima li elemenata propusta i krivnje. Činjenica je da Splitsko-dalmatinska županija ima najviše zaraženih u Hrvatskoj, ali to je druga najveća sredina nakon Zagreba, nema ništa čudno u toj brojci”, rekao je Capak.

Ministar Beroš je kazao da je potencijalni nulti pacijent s Brača navodno negativan. “Navodno je jučer testran it taj potencijalni nulti bolesnik koji se vratio iz splitske bolnice. On je bio u bolnici od 11. i 17. travnja. On je navodno negativan na koronavirus, no treba još vidjeti nalaz. Da nije bilo toliko posjeta, ne bi se ovo dogodilo. Moramo paziti kako se ponašamo”, rekao je Beroš.

Na novinarsko pitanje razmišlja li se stavljanje Brača u karantenu, Capak odgovara: “Treba vidjeti može li se prekinuta komunikacija i prijenos virusa. Tek kad vidimo to moći ćemo ocijeniti treba li Brač staviti u karantenu. Ako se može prekinuti kontakt između mjesta, onda ćemo se svakako odlučiti za karantenu.”

Ministrica demografije i socijalne politike Vesna Bedeković objasnila je nove mjere sustava socijalne skrbi. “Svi zaposlenici u sustavu zdravstvene skrbi su mijenjali svoju praksu i primjenjivali preporučene mjere. Nove mjere se odnose na domove, na dostupnost izvaninstitucionalnih institucija i na centre za socijalnu skrb. Od 11. svibnja svim korisnicima domove bit će dozvoljeno da im obitelj dostavi namirnice i stvari, uz stoge mjere. Bit će omogućeno pružanje fizikalne terapije. Od 11. će biti omućen i posjet djeci u domovima. Bit će dozvoljen boravak na otvorenom. I dalje će se primati korisnici na žurni smještaj. Od 18. svibnja će biti omogućen prihvat novih korisnika, uz stoge mjere, te posjet korisnicima domova, uz stroge mjere. Prelazi se na rad u četverodnevnim smjenama”, rekla je Bedeković dodajući kako sve ostale epidemiloške mjere ostaju na snazi, i da će se u slučaju potrebe ponovo uvesti stože mjere.

“Današnje povećanje je vezano uz dva lokaliteta, jedno je Brač, a drugo Osijek. U Osijeku se radi o poznatim kontaktima. Situacija na Braču je nešto što je značajnija promjena u odnosu na dane prije. Mi ćemo nastaviti s mjerama popuštanja, situacija na jednom otoku u ovom trenutku nije opredjeljujuća za ono što radimo na razinii cijele države”, rekao je Božinović. Kazao je kako danas nije donesena nikakva nova odluka o e-propusnicama, kao ni nikakva druga odluka.

“Popuštanje ne smije biti opuštanje”, dodao je Božinović.

Komentiraj