VIDEO: Iako mu je osamdeset, Jerry Lee Lewis i dalje je vatren

Treba mu štap za hodanje po pozornici, ali kad sjedne iza klavira tipke se užare. A njegova publika to obožava.

Njegove pjesme Great Balls of Fire i Whole Lotta Shaking Goin’ On među najpoznatijima su u 20. stoljeću. Časopis Rolling Stone svrstao ga je na 24. mjesto popisa 100. najvećih umjetnika svih vremena.

Bio je među prvima koji je uveden u rock and roll kuću slavnih. Kad su se prvi put sreli, John Lennon je navodno pao ničice.

Jerryju Leeju Lewisu danas je osamdeseti rođendan. Zbog problema s leđima često je prikovan za krevet. Ali on ne dopušta da ga ta nevolja zaustavi.

 

  • Nekoliko je mjeseci prije 80. rođendana odlučio pokazati fanovima da je još živ i da itekako može svirati. Objavio je dva albuma, autobiografiju i zakazao koncerte u Engleskoj i Škotskoj.

 

Rasprodao je londonski Palladium i oduševio kritičare. S novinarima ne želi razgovarati, kaže da čuva energiju za nastupe u Teksasu i New Yorku u listopadu.

Lewis je divlja mješavina džeza, countryja, ritma i bluesa. Pjevač i klavirist iz Louisiane, s dubokog američkog juga, smatra se jednim od četvorice kraljeva rocka. Krunu dijeli s Elvisom, Chuckom Berryjem i Little Richardom.

“Elvis je bio najveći”, često je govorio Lewis. “Ja sam bio najbolji”.

U svakom slučaju bio je najdivljiji. Život nijednog rockera nije bio tako obilježen seksom, nasiljem, dugovima i smrću kao Jerryja Leeja Lewisa, crne ovce u obitelji kršćanskih fundamentalista.

Nekoć je bio na zlu glasu zbog otkazivanja koncerata u zadnji čas. Nitko se nije platio toliko penala kao on. Njegov stil uključuje sviranje stojećki, “nabijanje” po tipkama, ples, a znao je i zapaliti klavir na kraju koncerta.

Lewisov privatni život bio je uzbudljiv kao i karijera.

Bilo mu je 16 godina kad se oženio prvom od ukupno sedam žena. Dvije godine poslije punoljetnost je dočekao u drugom braku i prvi put kao otac.

 

  • Treći brak donio mu je i veliki pad u karijeri. Bile su mu 22 kad se oženio svojom 13-godišnjom sestričnom Myrom Gale Brown. Izazvao je opću sablazan i našao se na crnoj listi glazbenih urednika.

 

Nakon toga kao da ga je napustila i sreća. Nikada više nije imao hit među prvih 20 na američkim pop ljestvicama. Trogodišnji sin iz braka s Myrom utopio se u bazenu 1962. Njegov sin iz drugog braka Jerry Lee Lewis mlađi poginuo je 1973. u prometnoj nesreći. Peta supruga umrla je od predoziranja 1983. godine.

Lewisov život pretvoren je u 1986. u film Velike vatrene lopte. Igrao ga je Dennis Quaid.

Najžešći među lošim dečkima iz rock ‘n’ roll doba danas živi s Judith, sedmom suprugom i njegovateljicom na ranču u Mississippiju.

Nakon gotovo osam desetljeća života grešnika, Lewis se danas pita gdje će završiti. “Brine me hoću li u raj ili pakao”, rekao je u intervjuu za Guardian prije londonskog koncerta. “Brine me to uvijek prije odlaska u krevet. Kada izdahnem posljednji dah, kamo idem?”

Komentiraj