VIDEO: Hrvatski zaštitari na Bleiburgu napali austrijskog novinara

Screenshot/YouTube

Austrijski novinari portala Vice objavili su priču o komemoraciji u Bleiburgu, koja se održala protekle subote. Austrijski novinari kamerom su zabilježili i incident, u kojem im je zaštitar oteo kameru.

Novinar Paul Donnerbauer navodi kako je bilo jasno da se ne radi samo o hodočašću i komemoraciji, te je naveo nekoliko detalja. Prvi od njih bio je starac, koji je na glavi nosio ustašku kapu, sjedio na klupi i svako toliko podizao desnu ruku na pozdrav Adolfu Hitleru. Starca su okružili i fotografi, dok je on spremno podizao desnicu u zrak. Nakon nekoga je vremena uhićen.

U jednom je trenutku pokraj policajaca prošla grupa mladića, koji su, okrenuti prema policajcima, ispružili ruke u pozdrav Hitleru, na što ih je policija samo nijemo promatrala. Na pitanje novinara zašto policija nije reagirala, odgovorili su im: “Želite li doista zbog ovoga podnijeti prijavu?”.

Nakon što su ipak inzistirali na prijavi, novinarima je prišao jedan od mladića i na engleskom im rekao da će ih se sjetiti, nakon čega ih je fotografirao. Na ruci je imao istetoviran željezni križ.

Na samoj procesiji došlo je do komešanja između posjetitelja komemoracije i hrvatskih pripadnika osiguranja. Novinari su došli snimiti incident, a dvojica pripadnika osiguranja oštro su se obračunali s njima. Jedan mu je iščupao kameru iz ruku i bacio je. Cijeli je incident ostao zabilježen na videu, prenosi N1.

Komentiraj