VIDEO: Hrvati na privremenom radu u Bruxellesu

U Europskom parlamentu radi oko 170 Hrvata, od kojih 75 službenika, 50 privremenih i 45 ugovornih djelatnika. Njima treba dodati i 30 asistenta naših parlamentaraca kojima plaću isplaćuje Europski parlament. Plaće asistenata kreću se između 2  i 4 i pol tisuće eura. U iznimnim slučajevima mogu se popeti i na 5 ili 6 tisuća.

To je puno za hrvatske prilike, ali život je u Bruxellesu  itekako skuplji. Najamnina za stan do 50 kvadrata kreće se između 1200 i 1500 eura. Tome treba dodati i režije u iznosu od 200 do 300 eura.

 

U Europskoj komisiji zaposleno je nešto više od 250 Hrvata, u Vijeću EU-a oko 50 kao i na Sudu Europske unije. U EEAS-u radi tek nekoliko Hrvata. Zanimljivo je da u jednoj od najvećih Općih uprava, onoj za komunikacije,  u Europskoj komisiji niti nakon šest i pol godina članstva Hrvatske, nema niti jednog Hrvata.

Problematično je da još uvijek nisu raspisani natječaji za sve postojeće funkcije i za Hrvate.

Osim toga, postavlja se pitanje, zašto na funkcijama europskih institucija u Hrvatskoj ne sjede i ne upravljaju Hrvati već stranci.

Za očekivati je da će hrvatska Vlada predsjedanje EU-om iskoristiti da i pitanje dodatnog zapošljavanja građana Hrvatske u europskim institucijama stavi na dnevni red i izbori se za jednaki status Hrvata sa svojim kolegama iz drugih 26 zemalja članica.

Komentiraj