VIDEO: HOS I ZDS Živa, iskričava, provokativna rasprava Hasanbegovića, Nazora, Jakovine i Uzinića

hrt

U emisiji Otvoreno HRT-a (VIDEO) raspravljalo se o jasenovačkoj HOS-ovoj spomen ploči na kojoj se nalazi i slogan “za dom spremni” u kojoj su sudjelovali povjesničari Zlatko Hasanbegović, Tvrtko Jakovina i Ante Nazor te dubrovački biskup Mate Uzinić.

Pozdrav “Za dom spremni“ javio se u razdoblju ustaškog pokreta, ali ploča HOS-a postavljena je u kontekstu Domovinskog rata, rekao je Ante Nazor. Momci koji su poginuli braneći Hrvatsku 1991.godine nisu birali mjesto gdje će poginuti. Istaknuo je različitost konteksta Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata. Bit će teško pomiriti različite svjetonazore, no treba pronaći zajednički temelj: empatiju prema žrtvama totalitarnih režima.

“Za dom spremni“ nije nikakav stari hrvatski pozdrav, već ustaški pozdrav, istaknuo je Tvrtko Jakovina, dodavši da su o njemu lagali i Čehok i predsjednica Grabar-Kitarović. Jakovina je spomenuo Marka Skeju i mimohod na splitskim ulicama te logor u Jasenovcu kao dva najvažnija kontkesta ovog pozdrava. Nazor se nadovezao rekavši da je kontekst HOS-ovog pozdrava velikosrpska agresija.

Zlatko Hasanbegović rekao je da nema razloga za posezanjem za bilo kakvim simbolima propalih političkih baština ili poražene NDH, posebice kad su u pitanju mladi. Pozdrav u kontekstu spomen ploče objasnio je kao sastavni dio zakonitog zankovlje jedne od ratnih postrojbi iz Domovinskog rata. Neprihvatljivo je da ratni kontekst Drugog svjetskog rata i jasenovačkog logora bude jedini kontekst koje će obilježiti današnje mjesto Jasenovac, dodao je Hasanbegović.

Komentiraj